"Zvuk zvona 16. maja će biti pomiješan sa melodijom pjesme – bella ciao"

Vijesti 13. maj 202017:45 > 18:13
N1

Zvono na Katedrali Srca Isusova u Sarajevu ovih dana ne unosi samo spokoj u srca vjernika nego je i asocijacija na događaj koji izaziva nemir mnogih, koji se deklarišu kao antifašisti.

“Moj pokojni otac bio je takođe učesnik NOR-a. Kao partizansko dijete gnušam se pomisli da se to održi u Sarajevu. Treba li spomenuti da su 1941. godine upravo ti kojima se daje misa na Marin dvoru objesili 52 naša sugrađanina. Pjevajući pjesmu Sarajevo ispod Trebevića bićeš opet Ante Pavelića”;

“Nije u redu stvarno nije u redu. Hoće da dokažu da Bosna ne može opstati. Da je treba podijeliti kao državu između jednih i drugih. Nek rade u Zagrebu što tamo ne rade to. Došli su nama da prave to”;

“Mene samo čudi da je inicijativu pokrenuo hrvatski narodni sabor. Zašto, to ne bi trebalo jer to je bruka za Sarajevo, znamo šta se desilo tokom 2. svjetskog rata u Sarajevu”;

“Nemam mišljenja nikakvog, neutralan sam”, reakcije su građana Sarajeva koje smo zabilježili.

Iz MUP-a KS dobili smo info da najavljene protestne šetnje danas nije bilo. Dva lica koja su postavljala rekvizite za navodni performans ispred katedrale policija je spriječila u obavljanju te radnje jer za istu nisu imali odobrenje nadležnog opštinskog organa.

Komentar o subotnjoj misi tražili smo u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i dobili da odgovor prije proslave presvete Euharistije kardinal Puljić neće davati izjave. Iz hrvatskog kulturnog društva Napredak takođe nisu željeli dodatno komentarisati. Benjamin Soko, iz Udruženja antifašista Stari Grad Sarajevo protestno pismo poslao je u Vatikan, na adresu Pape franje. Odgovor nije dobio.

“Poslao sam mejl ambasadama, članovima Predsjedništva, načelnicima opština, Islamskoj zajednici, Vatikanu, direktno papi, u kom ga pozivam da svojim autoritetom pokuša uticati na ovo”, kazao je Benjamin Soko iz Udruženja antifašista Stari Grad.

“U jednom nestabilniom društvu kakvo smo još uivijek zbog tih nacionalnih i vjerskih netrpeljivosti koji su i dalje predmet iskorištavanja od strane politike smatram da možemo očekivati da iduće godine u Višegradu održi služenje mise fašista sa istočne strane odnosno četnike”, dodao je.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u intervjuu za Glas Amerike govorio je o misi za blajburške žrtve.

“Katolička crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, niko joj nema pravo zabraniti bilo šta. Reakcije u Sarajevu govore da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro.”

Za 16. maj najavljena su nezvanično tri skupa na lokacijama – Marijin Dvor, Skenderija, i prostor ispred same Katedrale. Najavljen je i muzički performans. Ukoliko se ovi skupovi ne ispostave kao nedozvoljeni, zvuk zvona će biti pomiješan sa melodijom pjesme – bella ciao, na našem jeziku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad