Odmotava se klupko u aferi "Respiratori", novi zahtjevi pred FUCZ

Vijesti 13. maj 202018:15 > 19:01
N1

Još se odmotava klupko odgovornosti u aferi "Respiratori", čiji su glavni sudionici ravnatelj Federalne Uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i TV voditelj Fikret Hodžić, inače vlasnik tvrtke Srebrna malina.

Tim tužilaca i pripadnici SIPA-e u Vladu FBiH ulaze danas oko podne. Osam dana nakon pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite i firme Srebrena malina. Iz Vlade su se odgovornosti za 10 miliona plaćene, za okolnosti koronavirusa neupotrebljivih respiratora, odrekli.

Tokom dana održana je sjednica komisije za sigurnost PD PFBiH. Glavna tema – nabavke FUCZ, ali bez direktora FUCZ koji je odgovoran za sve nabavke. Jer je suspendovan, dan prije sjednice. Umjesto njega, stigao Mustafa Kadribegović koji odgovore nije mogao ponuditi. Novi zahtjevi pred FUCZ.

“Za svaku pojedinačnu nabavku od 16. marta do momenta dostavljanja podataka, zajedno sa svim ugovorima sklopljenim s dobavljačima, zapisnicima o ocjeni ponuda, proceduruma odabira dobavljača”, kazao je Damir Mašić, predsjednik komisije.

Traži se i smjena Solaka, posebna sjednica Parlamenta FBiH o ovoj temi. U međuvremenu, novi posljedični problemi za Srebrenu malinu. Od Suda BiH tražili odobrenje za uplatu neplaćenog dijela PDV-a u odnosu na PDV prijavu koju su predali za mjesec april.

“Međutim, ta obaveza do danas nije uplaćena na Jedinstveni račun, što znači da je obvezniku izdan nalog za prinudnu naplatu duga, obračunat naknadni teret prinude u iznosu od 5% prijavljene obaveze za uplatu i svakog dana zakašnjenja obračunava se zakonska zatezna kamata u iznosu od 0,04 posto”, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

A FUCZ danas i Vladi FBiH u zadanom roku dostavila detaljan izvještaj o nabavkama tokom pandemije. O izvještaju će Vlada raspravljati sutra, a u njemu između ostalog stoji da je cijena “invazivnih respiratora za djecu i odrasle” 9 miliona maraka. A dok traju pretresi, sjednice, razmatranja, avokat Fahrudina Solaka proučuje da i sam Solak insistira i želi da se istraga što prije okonča, kako bi javnost bila upoznata sa svim činjenicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad