Goran Hadžić uskoro ponovo u Srbiji

Vijesti 22. maj 201512:28 > 12:36
EPA

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrilo je ponovno puštanje optuženika Gorana Hadžića na privremenu slobodu čim od Srbije budu stigle potrebne garancije.

Za Hadžića će važiti isti uvjeti kao i u aprilu kada je zbog liječenja prvi put pušten na privremenu slobodu, a to pored ostalog znači da će biti pod svakodnevnim policijskim nadzorom, te da neće moći govoriti u javnosti, navedeno je u odluci Vijeća, priopćeno je iz ICTY-a.  

Hadžić je početkom maja vraćen u Haag na kontrolni zdravstveni pregled, a kako je tada objasnio njegov advokat Zoran Živanović, to je dio predviđene procedure, jer je Hadžić liječenje započeo u Holandiji.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobar 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da on boluje od tumora i da je bolest “u konačnoj fazi”.  

Hadžić se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u razdoblju od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini, podsjeća Tanjug.