Sattler i Salčin razgovarali o javnim nabavkama, problemima i zloupotrebi

Vijesti 14. maj 202011:11 > 11:17
Agencija za javne nabavke BiH

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin juče su razgovarali o trenutačnoj situaciji u vezi javnih nabavki, problema i zloupotreba koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom, te o trenutačnoj opremljenosti i ljudskim resursima u Agenciji.

Salčin je istaknuo da je Agencija za vrijeme pandemije korona virusa u okviru svojih ovlaštenja vršila kontinuirano praćenje postupaka javnih nabavki, te da se svakodnevno pregledavaju svi mogući izvori praćenja i da se djeluje u cilju zaštite interesa građana i spriječavanja zloupotreba.

Jedna od tema sastanka bila je i trenutačno stanje sa Nacrtom izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama.

Ambasador Sattler je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona u cilju usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Takođe naglašeno je da sve institucije trebaju dati svoj puni doprinos da Nacrt Zakona što prije uđe u zakonodavnu proceduru u parlamentu.

Ambasador Sattler je naglasio bitnu ulogu Agencije kao i to da će EU nastaviti da podržava proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije.

Na koncu sagovornici su razgovarali o preferencijalnom tretmanu u postupcima javnih nabavki koji prestaje 01.06.2020 godine i čije bi produženje predstavljalo kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz Agencije za javne nabavke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad