Vrtići u KS bi mogli početi s radom 18. maja, uposlenici će biti testirani

Vijesti 14. maj 202016:38 > 16:57
N1

Kantonalna uprava civilne zaštite KS održat će sutra s početkom u 11 sati sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti predloženo da privatne i javne predškolske ustanove počnu s radom u ponedjeljak, 18. maja.

Federalni štab civilne zaštite je donio zaključak u kojem je na kantonalne štabove prenio donošenje odluke o radu svih obrazovnih ustanova i autoškola.

Na sjednicu KUCZ pozvan je i ministar obrazovanja KS Anis Krivić kako bi se odmah dogovorili detalji o radu obrazovnih ustanova i analizirale mogućnosti, potvrđeno je za N1.

Jedan od predloženih zaključaka je da se svi uposlenici u privatnim i javnim predškolskim ustanovama moraju testirati, a u vrtićima JU Djeca Sarajeva tokom ove sedmice je započeta dezinfekcija prostorija.

Prethodnih dana Ministarstvo obrazovanja KS je putem JU Djeca Sarajeva izvršilo i anketiranje roditelja kako bi saznali koliko djece bi se moglo vratiti u vrtiće. Evidentirano je da postoji određeni broj roditelja koji zbog posla žele dovoditi svoju djecu u vrtiće, ali i da kod određenog broja još uvijek postoji bojazan zbog epidemije korona virusa.

Vtići će morati poštovati sve preporuke koje je donio Zavod za javno zdravstvo FBiH, a koje se tiču fizičkog razmaka, izbjegavanja ulaska roditelja u objekat, pojačane lične higijene, boravka djece itd. Podsjetimo, ZZJZ je izdao preporuku da se formiraju odgojno-obrazovne grupe djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba. O grupama se brinu dva odgajatelja koje se ne smiju preklapati.

Sutra će biti razmatrana i odluka o ponovnom radu produženog boravka u osnovnim školama, te autoškola.

Također, bit će donesena odluka o načinu završetka nastave u osnovnim i srednjim školama, a KUCZ će preproučiti da se djeca na vraćaju u škole s obzirom da nij bilo prekida nastavnog plana i programa.

Kada su u pitanju fakulteti, organizovanje nastave i ispita biti detaljno utvrđeno na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu koja će biti održana 27. maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad