Potresan plakat sa fotografijom ubijenih Sarajlija

Vijesti 15. maj 202013:55 > 14:03
N1

Sutra će se u Katedrali "Srca Isusova u Sarajevu upriličiti misa za stradale na Bleiburgu 1945. godine, koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. U isto vrijeme najavljeni su protesti SABNOR-a, ali i drugih grupa građana u Sarajevu zbog održavanja te mise.

Plakat ispred Filozofskog fakulteta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sa fotografijom ubijenih u Sarajevu još je jedna instalacija koja podsjeća na žrtve ustaškog režima.

Podsjetimo, pred samo oslobođenje Sarajeva, te kobne noći 1945. godine je odlukom prijekog ustaškog suda, a po naređenju Vjekoslava Maksa Luburića, u Aleji kestenova na Marijin-Dvoru obješeno 55 antifašista, skojevaca, Sarajlija, koji su prethodno policijskoj stanici zvjerski mučeni.

U posljednih nekoliko dana pažnju javnosti je privuklo održavanje vjerskog obreda u sarajevskoj katedrali “Srca Isusova dana 16.05.2020. godine. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzela je niz aktivnosti kako bi navedeni obred, sa sigurnosnog aspekta, protekao bez bilo kakvih problema.

“Također, određena saznanja ukazuju na mogućnost održavanja pomena za sve žrtve ubijene u periodu 1941-1945 godina u Sarajevu, u vidu komemorativog mimohoda, na način da će se eventualni učesnici kretati od Vilsonovog šetališta do Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u organizaciji SABNOR-a BIH. Tim povodom skrećemo pažnju osobama koje eventualno uzmu učešća u navedenoj aktivnosti da su u obavezi pridržavati se važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom pandemijom, uz napomenu da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba na određenom lokalitetu, jer bi se isto imalo smatrati javnim skupom, što je aktulenom naredbom Federalnog štaba civilne”.

Pozvali su sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja, odnosno, iskazivanja svog eventualnog nezadovoljstva bilo čime na neprimjeran i protivzakonit način, zbog čega bi policijski službenici Uprave policije bili u obavezi primjeniti zakonska ovlaštenja i sankcionisati takva nedozvoljena ponašanja.

“Koristimo priliku da se zahvalimo građanima na dosadašnjoj saradnji uz napomenu da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo čvrsto opredijeljena da osigura ličnu i imovinsku sigurnost svakog građanina, kao i da preduzme zakonom propisane mjere i radnje prema svakom pojedincu za kojeg se utvrdi eventualno činjenje bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja, bez obzira o kome se radi”.