Afere koje smo zaboravili: Kiosk, otvaranje trotoara, poplave, respiratori

Vijesti 15. maj 202018:53 > 18:57
N1

Koliko je tanka granica između javne nabavke i tajne namještaljke? Koncept čija je suština transparentnost, pravednost, u percepciji bh. javnosti, veže se uz korupciju i pljačku. Ne bez razloga.

Periodično nas uzdrmaju nimalo suptilno prilagođeni tender, preplaćivanje usluga, afere i aferice. Tu su i svečane fotografije pred onim što je javnim novcem plaćeno – ne iz džepova onih koji se slikaju, od kojih će ova s respiratorima dugo ostati urezana u sjećanje, možda i pobijediti svečano otvorenje trotoara, garaža, puteva …

Situacija koja je bila 2014. kada su bile poplave, i tada se govorilo o brojnim zloupotrebama i javnih sredstava i u smislu raspodjele donacija i slično, međutim kasnije se sve manje više zaboravilo“, kazala je Ivana Korajlić, TI BiH.

Zaboravili smo poplave, a i kiosk od 15 kvadrata i 252.000 KM. Zaboravili smo i kućicu KJKP RAD-a na Bjelašnici, a dok smo zaboravljali kućice, zaboravili smo i one naplatne vrijedne 2 miliona, pogrešno postavljene na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, za koje je trebalo još milion i po da se uklone.

Petnaestak godina mi iz nevladinih organizacija govorimo o pljački, korupciji, međutim sad se pokazuje koliko su praktično svi ti društveni odnosi povezani i koliko se prelamaju kroz naša građanska, budžetska sredstva. Mi godinama upozoravamo da je praktično sistem javnih nabavki crna rupa budžeta, znači tu nestaju novci, s druge strane to je El Dorado za naše političare i naše dužnosnike na svim niovima. Od opštine do Predsjedništva BiH, svi apsolutno koriste praktično slab sistem javnih nabavki. To radi i pozicija i opozicija – da budem veoma jednostavan“, istakao je Mervan Miraščija, Fond za otvoreno društvo.

A pažnju su ovog puta probudile nimalo javne nabavke FUCZ. Naknadno se dostavljaju izvještaji kako – ali suština je da su pare potrošene. Na portalu N1 pitali smo – Da li je rad FUCZ transparentan i da li ste zadovoljni radom ove uprave? Više od 9.000 klikova na ne – samo 1.304 da.

Samo od početka ove godine Agencija za javne nabavke podnijela je 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, u pripremi je još 11 novih. A i još 2 milijarde maraka na raspolaganju su za javne nabavke“, naveli su iz.

Dajte da konačno usvojimo adekvatan zakon da se ovo više ne dešava, taj zakon stoji već dvije godine u ladicama ministara i državnih poslanika. Dajte da ga usvojimo i da spriječimo i da se ovo dešava a s druge strane da kažnjavamo sve koji se ogriješe o zakon“, kazao je Miraščija.

Do novog zakona – ako se ikad usvoji, imamo materijala i materijala – za zaboravljanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad