Šarović i Hrizostom: Vlast morala spriječiti održavanje „blajburške mise“

Vijesti 16. maj 202014:13 > 14:17
SDS

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović razgovarao je danas sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, u sjedištu Mitropolije u Sarajevu.

Šarović je mitropolitu prenio zabrinutost za događaje u Crnoj Gori i istakao da je u ovom trenutku potrebno izraziti solidarnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori koja se bori za svoja prava i svoj neosporan istorijski status, naglašavajući da srpski narod i vjernici žive danas u različitim državama ali da su kroz SPC svi zajedno.

VEZANE VIJESTI

“Dobra vijest je da je vladika Joanikije pušten na slobodu i to može pomoći da se sva otvorena pitanja dalje rješavaju mirnim putem kroz ravnopravan dijalog i toleranciju sa nadležnim vlastima u Crnoj Gori”, istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je dodao da je velika šteta što jučer, na sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije bilo „sluha“ predstavnika vladajuće većine da se podrži inicijativa za otkazivanje današnje „Blajburške mise“, naglašavajući da Sarajevu ne treba identifikacija niti bilo kakva poveznica sa Bleiburgom.

SDS

Sponzorisanje i marketinška priprema izvan Bosne i Hercegovine događaja u Sarajevu, koje pamti ustaška zlodjela nad hiljadama sarajevskih Srba, Jevreja, Bošnjaka, Hrvata i drugih je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo, istaknuto je na sastanku.

“Vlasti su diplomatskim putem morale i mogle osujetiti održavanje mise, posebno ako se zna da su upravo u Austriji, ovakve mise zabranjene. Nažalost niko od najviših predstavnika Republike Srpske u Sarajevu, nije preduzeo ništa pa čak ni dovoljno ‘digao glas protiv ove mise‘”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad