U njihovo ime danas se koračalo

Vijesti 16. maj 202018:10 > 19:06
REUTERS/Dado Ruvic

Protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu održana je istovremeno kada i misa poginulima u Bleiburgu. Dostojanstveno, mirno, uz partizanske pjesme antifašisti su krenuli od sarajevskog Marin Dvora, gdje su u martu 1945. godine ustaše predvođene Maksom Luburićem objesile 55 Sarajlija.

U njihovo ime danas je koračalo blizu 5.000 građana, među kojima su i članovi SABNOR-a, koji su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

VEZANE VIJESTI

“Negdje oko 10.700 je ubijenih. Od toga najveći broj Jevreja, gotovo 9.000. To su sve imena i prezimena i dobro je poznato čak i ko su izvršioci. Prema tome, to je jedan genocid koji je bio u službi jačanja fašizma I NDH”, ističe Bakir Nakaš, član SABNOR-a.

Uz fakte o krvavoj istoriji NDH, prisutna su bila sjećanja, ali i bolne emocije.

“Moji roditelji su bili na Sutjesci i mi nećemo dozvoliti da rade ovo što rade”.

“Pedeset pet obješenih na Marin Dvoru. Ja sam bio svjedok. Trinaest je godina meni bilo. Sve sam gledao od prvog do pedeset petog”, samo su neke od poruka sa današnjeg protesta.

Među građanima su bili i oni koji su izašli na ulicu u znak pobune što je misu organizirao Hrvatski Sabor.

“Oni nisu imali hrabrosti da kao predsjedavajući Vijeća Evrope to organiziraju u Zagrebu bojeći se da će dobiti packe od Evrope, i dobili bi ih. Htjeli su da organizuju otpor građana protiv Hrvata, ali to se nije desilo. Ja sam danas vidjela mnogo Hrvata, na društvenim mrežama sam bila sa mnogo Hrvata antifašista, koji su prepoznali da nam se iz druge zemlje nameće nacionalizam”, tvrdi Senka Nožica, advokatica.

Među građanima bili su i predstavnici Jevrejske zajednice koji su istaknuli značaj dostojanstva antifašističkog skupa.

“Koliko god su se tenzije bile digle, ja vjerujem da smo ovim zadovoljeni i da ponovo možemo živjeti mi i korona”, poručuje Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

A kada je riječ o koroni na nju je danas slabo ko mislio.

N1: Da li vas je strah od korone?

Građanin: Ne!

Šetači za žrtve NDH u BiH imali su jasne poruke čitavom svijetu…

“Ovdje sigurno ‘ne'”.

“S ovim gradom ne može tako lako zafrkavati, promovisati fašističke ideje i proći nekažnjeno. Sarajevo je mnogo veće od toga”.

“Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

“Barem će svijet vidjeti da nije ovo fašistička zemlja, nego da je ovo antifašistička zemlja, građanska”.

Sarajlije su danas ispred Vječne vatre poručile “Vratit će se Valter”, a mlade Italijanke su otpjevale “Bella Ciao”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad