BiH na 22. mjestu po poštivanju ljudskih prava LGBTI osoba, ali po zakonima

Vijesti 17. maj 202015:20 > 15:29
ILGA Europe

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije koji ima za cilj podizanje svijesti o važnosti borbe protiv diskriminacije, straha i nasilja s kojima se LGBITQ osobe kontunirano suočavaju u društvu. Međunarodna lezbijska, gej, biseksualna, trans i interseks asocijacija Evrope (ILGA Europe) objavila je grafički prikaz koliko se ljudska prava LGBTI osoba poštuju širom Evrope, u okviru zakonskih rješenja. BiH se nalazi na 22. od ukupno 49 mjesta.

ILGA Europe zaključuju da nije bilo pozitivnih promjena u 49 posto zemalja Evrope te da se drugu godinu zaredom zemlje vraćaju unazad na Rainbow Indexu, a postojeća zaštita LGBTI osoba nestaje.

Blagi napredak primijećen je u inkluziji i jednakim mjerama zaštite interseksualnih osoba protiv diskriminacije, dok je pogošranje utvrđeno u civilnim i političkim pravima LGBTI osoba. Kako navodi ILGA Europe, branitelji ljudskih prava LGBTI osoba su u riziku, a vlasti poduzimaju mjere da “potkopaju” nevladina udruženja i pokušavaju zabraniti javne događaje.

“Pozivamo da se jednakost LGBTI osoba postavi kao visoki politički prioritet. Rezultati ovogodišnje Rainbow mape pokazuju a mjere ravnopravnosti propadaju ‘kroz pukotine’ u nekoliko zemalja. Sve je manje onih koji uviđaju važnost zakona i zadržali politički zamah, pa se procesu uposravaju ili ne prate. Postoje razlozi da budemo izuzetno zabrinuti da će se ova situacija proširiti s obzirm da je politička pažnja uronjena u ekonomski raspad Covida-19”, navodi ova organizacija.

U top pet zemalja koje su napravile najveći napredak su Malta, Belgija, Luksembrug, Danska i Norveška, dok se na dnu liste nalaze Monako, Rusija, Armenija, Turska i posljednji Azerbejdžan.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 22. mjestu, s uspjehom od 37 posto kada su u pitanju postignuća u ljudskim pravima za LGBTI osobe. Bitno je naglasiti da se ovo isključivo odnosi na zakonsku regulativu. Ovo je napredak s obzirom da je tokom prethodne dvije godine BiH imala uspjeh od 31 posto.

Iako je BiH usvojila dosta zakona koji se tiču zabrane diskriminacije po seksualnoj orijentaciji ili spolu, upitno je koliko se oni realizuju u stvarnosti. Također, BiH još uvijek nije izmijenila niti usvojila porodične zakone kojima bi se omogućila jednaka prava LGBTI osobama, kao ni zakone koje se tiču zdravstva i azila.

Crna Gora se nalazi na 11. mjestu, Hrvatska na 19. mjestu, Slovenija na 20. mjestu, Srbija na 26. dok je Albanija na 28. mjestu.

U izvještaju se navodi kako su, od zemalja regije, najveći napredak napravile Crna Gora i Sjeverna Makedonija iako je na 33. mjestu. Crna Gora je najavila svobuhvatni akcioni plan za naredne četiri godine i zabranila diskriminaciju na osvnovu spolnih karakteristika dok je Sjeverna Makedonija izmijenila krivične i zakone o jednakosti dodajući seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao zaštićene osnove. Srbija je uključila seksualnu orijentaciju i zaštitu rodnog identiteta u zdravstvenom zakonodavstvu.

Sjeverna Makedonija je bila jedina država ove godine koja je proširila zaštitu od zločina iz mržnje izmjenivši krivični zakon kako bi dodala seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, oglasila se i EVropska komisija.

“Kriza uzrokovana koronavirusom sve više utječe na LGBTI osobe. Nekima je potrebna zaštita jer su izloženi nasilju od strane homofobnih roditelja ili ukućana, dok su drugi nezaposleni ili žive u teškoj ekonomskoj situaciji koja je dodatno pogoršana negativnim gospodarskim posljedicama krize. Želim Europsku uniju u kojoj ljudi ne pate zbog koga se zbog toga ko jesu”, kazala je povjerenica za ravnopravnost Evropske komisije Helena Dalli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad