Kukić: Održavanje mise je žal za pobijeđenim idologijama

Vijesti 18. maj 202009:38 > 10:03
N1

Profesor i sociolog Slavo Kukić kazao je kako je Sarajevo proteklog vikenda pokazalo na najbolji način da fašizam nije pobijeđen, a da je održavanje mise žal za jednim dijelom prošlosti i pobijeđenim ideologijama.

“Ima jedna kršćanska koja kaže ‘svako ima svoj križ’, ako te zapadne natovari i nosi. Mislim da je Sarajevo pokazalo ovaj vikend na najbolji način da, ‘antifašizam’, kako bi rekao gradonačelnik Sarajeva, nije pobijeđen, da je jako žilav i svjedoči o slobodarskom duhu Sarajlija, posebno da su dio zapadnog demokratskog kruga i civilizacije i da s njim ne treba kalkulirati”, rekao je Kukić za Novi dn.

Istakao je kako je održavanje mise žal za “poraženim ideologijama iz Drugog svjetskog rata u kojem je isturena katolička crkva koja ne može biti amnestirana iz prostog razloga jer ona nije glavni organizator”.

“Glavni pokrovitelj je vlast jedne države, Sabor, institucija u kojem su dominantne političke filozofije koje imaju običaj ćosati s NDH i prošlošću od koje se svako normalan stidi, ali koja njima na izborima donosi značajan broj glasova birača desnog političkog spektra. Ako se gleda ko tu politiku čini, nemalo su zastupljeni i nasljednici onih koji su bili nositelji te političke filozofije 40-ih godina prošlog stoljeća. Ne bih abolirao ni ostale kada je u pitnaju BiH jer u pravilu se zaboravlja da u cijeloj ovoj priči je učestvovala i Islamska zajednica jer je imam zagrebačke džamije bio dio obilježavanja Bleibruga i zbog toga je reis imao pomirijući stav koji je ocijenjen mudrim. I dio Bošnjaka je tada bio vezan za tu ideologiju, treba i to reći. Oni koji danas vedre i oblače BiH u ime Bošnjaka vrlo su zaslužni da jedan dio ulica i u Sarajevu nosi ime onih koji su pripadali tom ustaškom pokretu, nije to samo Mustafa Busuladžić”, rekao je Kukić.

Komentirajući aferu “Respiratori” kazao je kako novinari zaslužuju beneficirani radni staž za ono što danas u bh. društvu rade istaknuvši da su oni jedna od rijetkih svijetlih tački ove zemlje i društva.

“Politička klasa sve učini da se afera koja joj ne ide na ruku brzo zaboravi konstrukcijom nove afere, pa i misu u Katedrali se htjeli iskoristiti kako bi pažnja javnosti bila pomjerena na drugo. Ja se iskreno nadam da se ovaj put to neće dogoditi iako se afera Respiratori pokušava revitalizirati. Pratili ste politički vrh SDA koji kažu da se greške dešavaju. Greške od 10,5 miliona KM za koje se drugdje završava iza brave, ovdje ne”, kazao je Kukić.

Istakao je kako građani sve intenzivnije pakiraju kofere i odlaze.

“Radi se o onom dijelu društva koji nije utaljen s nacionalnim političkim filozofijama, onaj koji jeste zaposlen je u javnim institucijama i preduzećima. Onaj ko nije spreman da se stavi pod etničke kišobrane primoran je da ode. Preko 50 bh. stanovništva danas je van BiH za to su krivi oni koji ih zadnjih 30 godina “usrećuju”, naglasio je. 

Komentirajući polemiku u vezi s održavanjem lokalnih izbora, kazao je kako će izbori biti održani te da ne isključuje da bude noviha afera u vezi sa finansiranjem istih. 

“Izbora će biti jer su propisani Ustavom i zakonom. SNSD i HDZ nisu imali nikada takvu političku moć kao sada tamo gdje djeluju. SNSD će poklopiti i one općine i gradove koje nije imao pod svojom kontrolom i ovaj korona virus im je dobro došao jer je pokazao Dodika kao pravog Srbina uz kojeg treba vezati svoju sudbinu. Korona kriza je pokazala da ništa ne znači ni predsjednica RS, entietski premijer, ni predsjednik Parlamenta. Prema javnosti nastupa Dodik koji nema nikakve funkcionalne veze s tim. Interes je i HDZ-a da se održe izbori jer je u međuvremenu uništio opoziciju koja je bila među Hrvatima i oni će tamo gdje nisu imali načelnike dobiti, eventualno im te planove može poremiti Tomislavgrad i Prozor/Rama”, rekao je Kukić.

Naglasio je kako će zaista biti sramota ako Mostarci ni nakon 12 godina ne budu mogli izaći na izbore i izabrati one koji će ih predstavljati, te smatra kako ipak do toga neće ni doći jer to ne odgovara HDZ-u ni SDA-u. Prema njegovom mišljenju, do održavanja izbora u Mostaru bi moglo doći samo u dva slučaja – da Ustavni sud BiH postupi po nalogu suda u Strazburu, ali da to u ne vjeruje jer smatra da je Ustavni sud produžena ruka centara političke moći, a drugi je da visoki predstavnika iskoristi bonske ovlasti, čemu se i nada.

“Ne vidim da imamo političko raspoloženje među HDZ-om i SDA-om, a ono je presudno da se izbori održe. Dapače, kako se budu približavali, Dragan Čović će intenzivnije govoriti kako Mostar nije grad slučaj, u njemu treba glasati jedan čovjek – jedan glas, kada dođe na nivo FBiH to mu ne odogoara i na nivou kantona. Isto ponavlja i Bakir Izetbegović. U pozadini, bojim se da se radi o uštimanom javnom manipuliranju građanima BiH i Mostarcima kojeg njih dvojica iza paravana dogovore, a onda čitavu priču predstave kao sukob na kojem ne mogu naći kompromisno rješenje”, zaključio je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad