Khan za N1: Što prije vratiti proces redovne imunizacije

Vijesti 19. maj 202010:50 > 10:52
N1

Najmlađa populacija na svijetu će biti veoma ugrožena dešavanjima u vezi s korona virusom, a upravo zbog toga njih oko 1,8 milijardi na svijetu je trenutno ili je bilo u nekoj vrsti karantene. UNICEF upozorava da postoje mnoge opasnosti koje ugrožavaju djecu u ovom trenutku.

“Jer ako kao prošle godine budemo imali pojavu malih boginja usred pandemije COVID-a to će za djecu biti izuzetno opasno”, riječi su kojima je regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Euroaziju Afshan Khan opisala pogled na stanje u Bosni i Hercegovini u toku pandemije korona virusa te potrebu da se što prije vrati proces redovne imunizacije.

“Vidjeli smo da u BiH više od 400 hiljada djece ne ide u školu. Postoje neki dobri napori kako bi se održalo učenje na daljinu i oni se naravno trebaju i nastaviti. Također, veoma je važno da se u BiH vrati rutinske zdravstvene usluge, posebno za malu djecu koja su, kako sam spomenula, pod najvećim rizikom. Veoma važno će biti i da se vrati sistem redovne imunizacije. Kosovo je s ovim krenulo prije nekih sedam dana. Vakcinisali su više od 4 hiljade djece. Mišljenja smo da je važno da i Bosna vrati ove usluge. Jer ako kao prošle godine budemo imali pojavu malih boginja usred pandemije COVID-a to će za djecu biti izuzetno opasno”, kazala je Khan.

Jedan od problema za Bosnu i Hercegovinu, ali i region, predstavljaju i migranti koji se nalaze na potezu od Grčke do Bosne i Hercegovine. Khan smatra da je neophodno da se uradi mnogo više po ovom pitanju na nivou nacionalnih vlada.

“Mislim da postoji nekoliko stvari u vezi sa migrantima i izbjeglicama. Prva, moraju imati adekvatan pristup zdravstvenoj njezi, te vodi i sanitarijama. Higijena, pranje ruku, mogućnost da se krećete izvan zatvorenih prostora biće veoma važna kako bi se mogla održati neka socijalna distanca. Dakle, za to je potrebna podrška. Što se tiče otoka u Grčkoj uputili smo jasne molbe da se djeca pokušaju prebaciti na kopno. Dio razloga za to je da bi se smanjio broj zatvorenih prostora. Moramo se pobrinuti da su dostupni prostori za pranje ruku, da je socijalna distanca moguća. UNICEF je pozvao na ograničavanje imigracijskih pritvora za djecu širom svijeta, posebno u ovom teškom periodu kako ne bismo imali djecu u zatvorenim i nagužvanim prostorima. Ovo će biti veoma važne mjere, ali sada je ključno pitanje da se pobrinemo da možemo pomaći ljude u manje nagužvane prostore, da smanjimo broj pritvora, da imaju čistu vodu i sanitaciju, da možemo pomoći da ljudi u potrebi imaju pristup zdravstvenoj njezi”, ističe Khan.

U videu pogledajte šta Khan kaže o tome da više od 370 miliona djece danas nema osiguran obrok, koje su to starosne grupe djece naujugroženije, te o tome šta su planovi UNICEF-a za ostatak ove i narednu godinu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad