Subvencioniranje stambenog pitanja – novi kamen spoticanja u bh. politici

Vijesti 19. maj 202018:14 > 18:14
N1

Ove godine u sarajevskom kantonu neće biti poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladihu KS. Za ministra Kapidžića riječ je o lošem javnom pozivu. Posebno mu je kaže besmisleno da je u kriterijima za bodovanje i kupoprodajna cijena stana. Stan preko 100 hiljada maraka donosi 5 bodova.

“Neko ko je kupio stan od 100 hiljada KM dobija još 10 KM. Generalno mislim da se mladi ne zaustavljaju tako. Kupi stan, sutra proda i stan i 10 hiljada i ode u zapadnu Evropu. To uopšte nije zdrav projekat”, pojasnio je Faruk Kadpidžić, ministar u Vladi KS iz SDA.

Riječ je o banaliziranju cijele problematike, kaže zastupnik Vibor Handžić iz Naše stranke.

“U startu potcjenjivački stav prema mladima. Šta bi bilo kad bi bilo? Ministarstvo je nadležno za kontrolu i nadzor propisa”, kazao je.

U SDP-u odluku smatraju sramotnom.

“Ako gospodin ministar nalazi da je zatečeni sistem neadekvatan da ima slabosti onda ne može ukidati taj sistem, a da ne predloži novi – alternativni, koji je po kriterijima nove vlade održiv”, konstatovao je Anto Domazet iz SDP-a.

Oko 550 hiljada maraka koje su preostale nakon rebalansa kantonalnog budžeta za ovu namjenu bit će prebačeno na stavku stambeni razvoj.

“Mogu samo da ovih 550 hiljada sklonim. Ja sam u ovoj situaciji, korona situaciji, sklonio na stavku stambeni fond. Ministarstvo će da osmisli novi projekat, novi način subvencioniranja”, rekao je Kapidžić.

Dosadašnji način subvencioniranja u KS jedinstven je u Federaciji BiH. U većini drugih kantona je mala ili nikakva finansijska pomoć mladim ljudima koji kupuju nekretnine.

U drugom bh. entitetu situacija je drugačija.

Vlada RS već 12 godina realizuje poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Subvencija iznosi jedan procentni poen kamatne stope na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke kao i Investiciono-razvojna banka RS kroz liniju stambeni krediti.

Za grupu mladi bračni parovi kamata je 3%.

“Za planiranje porodice i kupovinu stambene jedinice veoma je bitno znati da je rata cijelim periodom otplate nepromjenjiva”, rekao je Dražen Vrhovac, direktor IRB RS.

Do sada je odobreno 3.848 subvencija za mlade i mlade bračne parove.

“U 2020. godini planiran je novi konkurs za izbor novih korisnika subvencija. Vjerovatno početkom jeseni, kako bi mladi bračni parovi imali dovoljno vremena da podignu kredite s obzirom da je procedura u posljednje vrijeme bila otežana zbog pandemije korona virusa”, pojasnila je Branka Malešević, pomoćnica ministra za omladinu RS.

Pandemija nije zaustavila gradnju. Stanova je sve više u Bosni i Hercegovini. Potražnja je sve manja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad