Krdo divljih svinja pravi štetu na poljoprivrednim imanjima u Vogošći

Vijesti 20. maj 202009:14 > 09:16
Pixabay

Stanovnici vogošćanskog naselja Ugorsko, ispod brda Žuč, već nekoliko dana 'vode bitku' sa krdom divljih svinja koje se svakodnevno, posebno u večernjim i noćnim satima spuštaju nenaseljenim dijelovima i obroncima sve do središta naselja i poljoprivrednih usjeva.

Već su zabilježene značajne štete na poljoprivrednim imanjima, posebno usjevima krompira pojedinih domaćinstava.

O svemu je upoznato i Udruženje poljoprivrednika Vogošće, od kojeg poljoprivrednici očekuju da pokuša kod nadležnih izdejstvovati pomoć kako bi se angažirala Općine Vogošća i lovačka udruženja i zaštitili poljoprivredni usjevi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošće Hamo Softić potvrdio je Feni da je da je Udruženje dobilo informacije o krdu divljih svinja te da će o tom problemu već danas razgovarati sa predstavnicima Općine Vogošća i lovačkim društvima.

– Divlje svinje silaze sve niže i nanose štetu, a mještani sami prave ograde i pokušavaju da se zaštite – naglasio je Softić.

Osim šteta na poljoprivrednim usjevima koje prave u potrazi za hranom, divlje svinje često napadaju i domaće životinje pse i ovce, a u slučaju nepredviđenog susreta sa ljudima mogu biti jako opasne, naročito ako sa sobom imaju mladunce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad