Klarić: Sumnje u transparentno trošenje sredstava za poticaje poljoprivrednicima

Vijesti 20. maj 202018:15 > 18:18
N1

Vlada FBiH izmijenila je plan poticaja za poljoprivredu gdje je umjesto dosadašnjih 500.000 KM izdvojila čak 9,5 miliona KM u ove svrhe. No, sumnju u transparentno trošenje ovih sredstava izrazili su mnogi, među njima i zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sanela Klarić, koja je govorila za N1.

Jesu li u međuvremenu konkretizovani načini trošenja, odnosno usmjeravanja ovih sredstava?

“Izrazila sam sumnju, sve što sam slala prema ministarstvu – ništa još nisu čuli. Jesu čuli kritike, od ministra smo samo to čuli kada se obraćao meni. Građani znaju da su u ovom sektoru godinama veliki problemi”, rekla je Klarić za N1.

Ovo je i izborna godina. Vjerujeli da bi neki ova sredstva mogli zlopupotrijebiti u predizborne svrhe?

“Stvarno je ovaj sektor u problemima. Znamo kakve su afere bile u ovom ministartvu, ne govorim o ovom ministru. Postoje indicije, u razgovoru s ljudima na terenu, mediji koji su prenijeli moje izjave – učinili su da me ljudi kontaktiraju. Ja sam prenijela njihove strahove. Oni znaju da postoje kriteriji ko može dobiti podsticaje, i na koji način. To ide preko jedinica uprave, kao što su opštine. Mali broj privilegovanih će dobiti sredstva”, kazala je, dodavši:

“Ovaj set mjera ih nije prepozunao. Ušli su u velike investicije, zaustavljaju dio proizvodnje. Niti vidimo u razgovoru sa ljudima u ministarstvu, nisam vidjela ni dobre analize ni planove na koji način će se izboriti u ovom sektoru, koji ima problema, a koji se u pandemiji prepoznao kao suštinski za život građana”, pojasnila je.

Pominje se 15.000 novih poljoprivrednih proizvođača u FBiH. Jesu li neki tu samo da bi se ovajdili, odnosno dobili novac od podsticaja?

“Postoje sumnje. Svi koji se bave poljoprivredom znaju da to nije jednostavn posao. Podsticaji postoje jer imaju velike rizike u radu. Upravo zato kažu – ako ćete ovako podsticati, nemmojte za jesenju sjetvu ići sa istim mjerama”, kazala je.

Ona je rekla da ne postoje razvijene savjetodavne službe koje bi se bavile ruralnim razvojem, dodavši da ne mogu svi živjeti u gradu – niti svi mogu biti poljoprivrednici. Podsjetila je rad u poljoprivredi nauka, i da oni koji nisu stručni, to ne mogu niti raditi.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad