U iščekivanju "najboljeg korona zakona u FBiH"

Vijesti 20. maj 202021:54 > 22:00
N1

U HNK konačno su dogovorene mjere za ublažavanje posljedica pandemije, tzv. korona zakon o kojem će se u petak izjasniti i kantonalni zastupnici na sjednici skuštine HNK .

Iako je najavljivan kao najbolji korona zakon u Federaciji, poduzetnici upozoravaju da konkretne mjere nisu do kraja definirane. U međuvremenu sve je veći broj radnika koji ostaju bez posla.

Priča poput Aleksandrine mnogo je danas u BiH. Izgubila je posao u trgovini, pred zaključenje novog ugovora. Kako dalje, nema oodgovora.

Nakon više od dva mjeseca vlada HNK pripremila je mjere za ublažavanje posljedica pandemije, tzv korona zakon, kojim bi trebalo biti obuhvaćeno 10.000 osoba kroz subfinansiranje minimalne plate, dok će za firme koje zadraže radnike biti osigurna i povoljna kreditna sredstva kroz razvojnu banku. Sve ovo, tvrdi kantonalni premijer trebalo bi zaustaviti otkaze kojih je u HNK preko 6000 u posljednja dva mjeseca.

Za sve navedeno biće potrebno blizu 30 miliona maraka, zbog čega je pripremljen i rebalans budžeta. U raspodjeli novca od MMF očekuje se 19 i pol miliona maraka, ostala sredstva kanton je osigurao kroz uštede, no detalji nisu saopšteni.

Iako je vlada HNK ovaj zakon najavila kao najbolji korona zakon u Federaciji, poduzetnici nisu impesrionirani, naprotiv Upozoravaju kako se kroz zakon ne vidi tko će dobiti poticaje iz stabilizacijskog fonda, odnosno tko će podnijeti teret. Kriza se tretira na samo dva mjeseca iako će posljedice svaki poduzetnik osjetiti minimalno do kraja godine.

Za petak je zakazana sjednica kantonalne skupštine na kojoj se očekuje izglasavanje korona.

Detaljnije u prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad