Ambasada SAD za N1 o Dodikovim navodima o prisluškivanju opozicije u RS

Vijesti 21. maj 202012:44 > 12:51
Ambasada SAD u BiH

Lider vladajuće stranke SNSD u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je sinoć na sjednici Narodne skupštine RS da vlast prisluškuje opozicione poslanike.

“Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi”, rekao je Dodik, obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću iz kluba opozicione Srpske demokratske stranke.

Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata član Predsjedništva BiH, upitao je i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da li su istiniti snimci koje mu dostavlja, a potom i “šta tu radi”, odnosno što ne reaguje na ponašanje opozicionih poslanika Vukanovića i Draška Stanivukovića.

Na ove Dodikove navode tražili smo komentar Ambasade SAD u Sarajevu.

“Ne možemo komentarisati navodne radnje političkih lidera. Međutim, pravo na privatnost i izražavanje različitih gledišta zakonom je zagarantovano svim građanima u BiH – uključujući i političke aktere. Praćenju pojedinaca ili stranaka bez ovlaštenja za posebne istražne mjere nema mjesta u demokraciji i nezakonito je u BiH”, naveli su za portal N1 iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Zbog ovih Dodikovih navoda danas u protiv njega, ali i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača podnesene krivične prijave zbog, kako su naveli, postojanja osnova sumnje da je kao službena osoba izvršila krivično djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je na sjednici Narodne skupštine RS demantovao navode koje je sinoć iznio lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o prisluškivanju opozicije. 

“Tačno je da je sinoć gospodin Dodik vodio određenu političku igru sa Stanivukovićem i Vukanovićem. Mi znamo, koji smo duže u Skupštini, da se njegovim pojavljivanjem dešavaju takve stvari, upravo s tim poslanicima. Mnogi najavljuju krivičnu prijavu protiv Dodika, Vukanović, Stanivuković, Crnadak. Sve vas je pretekao gospodin Tubin, podnio je prijavu, a po jednom predmetu može da se vodi samo jednom prijavom, žao mi je niste bili dovoljo brzi”, kazao je Lukač, te dodao:

“To je samo jedna politička igra koju gospodin Dodik vodi sa pojedinim koje ne shvata ozbiljno, pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda oni vrte gledaju ima li kakvih ćoškova. Ja lično tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja u RS, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad