Prvostepeno: FUCZ odgovorna za bolest deminera Adisa Sarića

Vijesti 21. maj 202018:55 > 19:27
N1

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini. Prisjeća se tadašnjih prizora.

“Naime, radilo se o životinjama krepanim u jednom užasnom stanju. Neke su bile totalno mrtve, druge su bile polužive, a neke su čak bile zgnječene. Još uz to sve je bilo puno izmeta, staja, kokošijeg kravljeg, svinjskog izmeta. Smrad je jednostavno bio toliki da bi se čak čini mi se do 10 kilometara osjetio, jer bi se udaljili da ručamo i jednostavno smrad je vjetar nanosio dalje. Sve to što bi pojeli, ja bi povratio u masku, kao i dosta mojih kolega”, ispričao nam je Sarić.

Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud.

“Jednostavno jedan čovjek kaže – hajde pakujte se u Landrovere. Tako smo se i spakovali formirali kolonu otišli u Orašje. Taj čovjek je Fahrudin Solak, sada suspendovani direktor”, kazao je Sarić.

Prema sudskom iskazu Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uslovima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostepenoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%. Evo na šta se sve Sariću odrazila bolest.

“Ekstremiteti, ruka i noga, lijeva strana lica, govor, vid lijevog oka, epilepsija, fotoepilepsija i hempareza”, pojasnio je.

Zbog svega Sarić je tužio FUCZ, a Općinski sud u Mostaru donio je prvostepenu presudu u kojoj piše da je FUCZ dužan isplatiti Adisu Sariću na ime naknade nematerijalne štete u iznos od 65.330 KM. N1 televizija donosi Vam još detalja ove presude. Svjedoci civilne zašite u ovom postupku u svojim iskazima kažu:

“Adisa Sarića nisam viđao na terenu u predmetno vrijeme”, kazao je Halim Delija, zaposlenik FUCZ-a .

“Čuo sam da gore bio tim iz Mostara, ali nema gdje su bili ni šta su radili”, kazao je Jasmin Imširević zaposlenik FUCZ-a.

S druge strane jedan od nekoliko svjedoka Adisa Sarića ističe.

“Ta oprema ne da nije bila adekvatna, već je to bila oprema za krečenje šljiva i zidova”, kazao je Boško Kutleša, šef odsjeka za obuku i strukturu zaštite i spašavanja FUCZ-a.

Civilna zaštita i njen direktor Fahrudin Solak nisu odgovarali na upite i telefonske pozive. Ipak Solak se odazvao sudu, te prema transkriptu presude, sud smatra da se “moglo primjetiti koliko je svjedok (Fahrudin Solak) “banalizovao” posao koji su radili ljudi kojima je bio nadređen. Uporan je bio u insistiranju da zaposlenici FUCZ-a (pa tako ni tužitelj) prilikom učešća u tim akcijama nisu bili izloženi nikakvom drugom štetnom djelovanju: zaraznom, otrovnom, kontaminirajućem ni toksičnom”. Ipak da je Solakovo svjedočenje daleko od istine, kazao je vještak Ednan Drljević navodi se u presudi.

“Bili su totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa. Asanacija terena ne radi se bez stručnih medicinskih radnika. Tužilac je mogao doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama iz leševa životinja – leševi koji su raspadnuti i napadnuti anaerobima jer su bili napuhani”, kazao je Drljević.

Federalno pravobranilaštvo koje zastupa Federalnu upravu u ovom postupku na upit N1 odgovara:

“Informiramo Vas da je ovo Pravobranilaštvo uložilo žalbu uložilo žalbu na prvostepenu Presudu Općinskog suda u Mostaru, a iz svih zakonskih razloga sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku, s obzirom da je, Federalno pravobraniteljstvo kao zakonski zastupnik tuženog, to dužan učiniti po Zakonu o federalnom pravobraniteljstvu”, izjavio je Jakov Dujić, federalni pravobranilac.

Porodica deminera sa početka priče, jedan period živjela je od posuđivanja, prije dva mjeseca Sarićeva supruga se zaposlila, dok je Adis još uvijek na birou. Na pitanje kakav je život danas kaže.

“Vrlo teško. Zbog velikih kredita u kojima sam bio, dok sam ovu kuću napravio, imao sam ogromni hipotekarni kredit. Da bi to očistio, morao sam prodati kuću u kojoj sam se rodio u rodnom Mostaru. I sada živimo onako što bi narod rekao, od prvog do prvog bez ikakvih luksuza”, ističe Sarić.

Sud na kraju zaključuje da na osnovu iskaza tužitelja, iskaza saslušanih svjedoka, fotodokumentacijom, materijalnim dokazima (tužitelja) i nalazima vještaka, oprema koja je korištena nije mogla zaštiti tužitelja od bakterije koja je u ovom slučaju tužitelja dovela do teškog oboljenja. Svi akteri čekaju konačnu presudu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad