Preminuo Bekim Sejranović

Vijesti 21. maj. 202019:12 > 19:26
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života preminuo je istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović.

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook, i dugogodišnji prijatelj Sejranovića potvrdio je vijest za N1. Kazao je da ga je vijest o smrti dragog prijatelja jako pogodila i potresla.

Tačni uzroci smrti još nisu poznati. 

Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da studira kroatistiku i komparativnu književnost. 

Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. godine radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje.

Istovremeno, od 2000. godine pa sve do smrti radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, te pisao i objavljivao prozu.

Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin, Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad