Terzić: Izborni proces u BiH je ozbiljno ugrožen

Vijesti 23. maj 202011:51 > 11:55
N1

Politički analitičar i urednik agencije Anadolija Almir Terzić kazao je kako je odgađanje izbora za 15. novembar bio logičan slijed svega što se dešavalo u proteklom periodu. Govoreći u Novom danu naglasio je kako cijelu godinu imamo politizaciju u vezi CIK-a te da je izborni proces ozbiljno ugrožen.

“Nekoliko izbornih ciklusa se igramo demokratije u BiH. Izborni proces je ozbiljno ugrožen. Imamo situaciju da nisu raspisani i neizvjesno je održavanje izbora u Mostaru, imamo proces izbora i imenovanja članovi CIK-a, neusvajanje budžeta i to je jedan vid poliizacije. Vijeće ministara je moralo donijeti unutrašnju preraspodjelu. Ne mogu da vjerujem da budžet BiH nema četiri miliona KM za onaj dio koji trebaju da pokriju održavanje lokalnih izbora”, rekao je Terzić.

Dodao je kako smatra da je moguće osigurati i novac smanjivanjem određenih izdataka za CIK na način da članovi ne trebaju putovati u inostranstvo ove godine.

VEZANE VIJESTI

Istako je da je bilo puno otvorenih pitanja te da postoji opća nesaradnja između CIK-a i Vijeća ministara kao njihovog glavnog partnera.

“Centralna izborna komisija nije dužna da osigura sredstva za održavanje izbora i to se možemo složi s tim, ali članovi CIK-a učestvuju u interresornoj grupi za izmjene Izbornog zakona. Zašto nisu predložili Vijeću minisatra smanjenje izbornog perioda u BiH? Svjedoci smo da je predsjednik Hrvatske raspisao izbore za Sabor koji će se održati u roku od 60 dana. Mi imamo proces koji traje šest mjeseci. Da li je zaista potrebno da čitava procedura održavanja lokalnih izbora traje toliko dugo? Naravno da nije i tu se mogu napraviti razne vrste ušteda”, kazao je Terzić.

Naveo je kako smo do sada ima 20 izmjena Izbornog zakona, ali ne suštinskih već kozmetičkih.

“Mandat članova CIK-a traje sedam godina. To je institucija koja je uslovno rečeno nezavisni regulator, ali zapravo s najdužim mandatom članova. Zašto toliko dugo? Zato što se lakše kontroliše izborni proces i imate situaciju da imate određene ljude koji su tu drugi ili treći mandat. Ne znam hoće li čak dočekati penziju na tim pozicijama. Nema limita. Nismo izvršili depolitizaciju CIK-a, a kada su u pitanju gradske i općinske komisije tamo je stanje još gore jer 90 posto tih ljudi ili su nekada bili akitvni politički predstavnici ili su oni i dalje su u određenim stranačkim strukturama ili su simpatizeri. Puno je manipulacija kroz sam Izborni zakon. On je donesen 2001. godiene. Bilo je davno vrijeme da donesemo novi, a kamoli da radimo izmjene. Očito se politički predstavnici BiH najbolje snalaze u ovom haosu”, zaključio je Terzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad