Velika akcija kodnog naziva "Meso": Uhapšeni braća Lijanovići i ministar Bahilj

Vijesti 10. sep 201409:57 > 11:57
SIPA

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da se u više gradova provodi akcija kodnog naziva "Meso" i da je riječ o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja.

Snapshot YouTube

U velikoj akciji kodnog naziva “Meso” uhapšeni su Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj, ministri u aktuelnom sazivu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da se u više gradova provodi akcija kodnog naziva “Meso” i da je riječ o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja. 

U akciji “Meso”, pretreseni su objekti i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Ivanković-Lijanović  Jerko (1969.), Ivanković-Lijanović  Slavo (1957.), Ivanković-Lijanović Jozo (1962.), Ivanković-Lijanović  Mladen (1960.), Bahilj Milorad (1953.), Slišković Jozo (1956.), Ivanković Venka (1941.), Mikulić Željko (1959.), Ivanković Zdravko (1968.), Kvesić Draženko (1968.), Čolak Miroslav (1941.), Ivanković Lijan-Stipe (1933.), Šakota Mirjana (1958.) i Galić Mirko (1954.).

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz preduzeća “Lijanovići” Široki Brijeg, “Kora-fin” Široki Brijeg i “Velmos Company” Mostar.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj (Narodna stranka Radom za boljitak) koji je uhapšen danas u akciji SIPA-e široj bh. javnosti je postao poznat po izjavi da građani mogu uštedjeti tako što neće jesti.

 Osumnjičene osobe su pod istragom za krivična djela organizirani kriminal iz članka 250. stav 3. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelima neplaćanja poreza iz članka 211., porezna utaja ili prevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

“Akcijom rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UIO BiH. O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužilac Tužilaštva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez.

Snapshot YouTube

“Ova preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvoo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.