Dunović: Građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU

Vijesti 24. maj 202012:25 > 12:28
Podijeli:
Izvor: N1

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obratio se šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru povodom otvorenog pisma predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

“Moja moralna i zakonska obaveza je da dam pojašnjenja na neistine iznijete u predmetnom pismu, a u cilju zaštite ustavnosti BiH, kao i svih građana, kako Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Predsjednik Čavara je naveo niz neistina koje zahtijevaju detaljan osvrt, te vam stojim na raspolaganju za konstruktivan dijalog u cilju izgradnje demokratskog društva u kojem će, po uzoru na svjetske i evropske demokratije, svaki građanin imati jednaka prava”, navodi Dunović.

U pismu upućenom Sattleru, Dunović se osvrnuo na “niz pogrešno iznesenih tvrdnji predsjednika Čavare, koje predstavljaju prijetnju izgradnji demokratskog društva, a mogu narušiti i evropski put Bosne i Hercegovine”.

“Predsjednik FBiH se prvenstveno stavio u službu zamišljenog zaštitnika jednog konstitutivnog naroda, čime direktno krši Ustav FBiH, a nadalje je naveo da je taj isti narod ugrožen, na način da se Hrvatima ugrožavaju osnovna ljudska prava”, napisao je Dunović u pismu.

Tu tezu, kako je dodao, “dalje razrađuje iznošenjem mišljenja da tzv. probošnjačke stranke ruše ustavni poredak i pokušavaju urediti državu po mjeri najmnogobrojnijeg naroda”.

“Smatram da ste svjesni činjeničnog stanja u BiH, te da ćete na funkciji koju obavljate postupiti odgovorno i upoznati sve dužnosnike EU o stanju u BiH. Sama Evropska unija je osnovana i funkcioniše na principima vladavine prava i garantu ljudskih sloboda. Netačno je da se jednom narodu u Bosni i Hercegovini ugrožavaju prava, a također je netačno da princip konstitutivnosti uopšte može garantovati prava bilo kome, a naročito svim građanima, bez obzira na etničko ili vjersko opredjeljenje”, istakao je Dunović.

Prema njegovim riječima, “pozivanje predsjednika Federacije BiH na islamsku deklaraciju iz prošlog vijeka, dobro je planirano iskrivljenje činjenica sa ciljem zastrašivanja i širenja islamofobije, što je posebno osjetljiva i opasna tema u multireligijskoj Bosni i Hercegovini, te može biti ozbiljna namjera usporavanja evropskog puta BiH”.

Dunović u pismu dodaje da “predsjednik Čavara očito izjednačava “islamsku deklaraciju” sa programskom deklaracijom jedne političke stranke u BiH, koja je navela da će se zalagati za građansku državu”.

“Ne moram Vam pojašnjavati da su principi građanske države u potpunoj suprotnosti sa onim što navodi predsjednik Čavara, te se koristi sistemom zastrašivanja. Takvo iznošenje neistina može lošije informisane osobe izvan BiH dovesti u opasnu zabludu. Pozivanje na, kako Čavara navodi, otvorene prijetnje hrvatskom narodu u BiH, zbog održavanja antifašističkog skupa na dan održavanja “Bleirbuške mise” je pokušaj satanizacije antifašističkih tekovina na koje su građani BiH ponosni. Također, u svom pismu zanemaruje činjenicu da je ogroman broj Hrvata učestvovao u antifašističkoj borbi”, navodi Dunović.

Ispoljavanje vjerskih sloboda je neupitno, dodao je Dunović u pismu, “ali predsjednik Čavara svojim izjavama misu dovodi u političku konotaciju zbog istovremenog održavanje mirnog antifašističkog skupa”.

“Navodeći da je najveća tragedija hrvatskog naroda Bleiburg, predsjednik Čavara pokušava reći da antifašisti hrvatske nacionalnosti ne postoje, da hrvatski narod nije učestvovao u antifašističkoj borbi i da nije pretrpio i ogromne ljudske žrtve”, napisao je Dunović.

To je, kako je dodao, “opasna manipulacija istorijom koja nanosi nemjerljivu štetu svim građanima BiH, te nas svjesno targetira kao državu čije se antifašističke, demokratske i građanske ideje sada trebaju preispitivati od evropskih dužnosnika”.

“Uvaženi ambasadore, očekujem da aktivno djelujete u tom smislu, jer građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU, građani BiH ne žele baštiniti fašističke ideje, građani BiH ne žele dominirati jedni nad drugima u zavisnosti od nacionalne ili vjerske pripadnosti. Građani Bosne i Hercegovine žele živjeti u modernoj, prosperitetnoj, sigurnoj, ekonomski održivoj Bosni i Hercegovini koja će biti punopravna članica Evropske unije, poštujući vrijednosti Unije, a ne srednjovjekovne principe političara kao što je Marinko Čavara”, naveo je Dunović u pismu upućenom Sattleru, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad