Bajramu se jednako raduju stariji i oni najmlađi

Vijesti 24. maj 202019:05 > 19:14
N1

Muslimani širom svijeta obilježavaju ramazanski Bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Iako se Bajram obilježava u specifičnim uslovima, zbog pandemije korona virusa, vjernici poručuju da su radost i emocije potpuno iste.

Tradicija bajramskog jutra uči se od malena. Odlazak na Bajram namaz, te obilazak porodice i rodbine. Bajramu se jednako raduju stariji i oni najmlađi. I za sve odlazak na Bajram namaz ima posebnu čar.

“Ja uživam, ništa mi ne staje na put. A posebno kada idem sa svojim babom”, kazao je mladi Ahmed Halilović.

“Bajram je naš praznik, jedan od dva najveća praznika za muslimane. I mi se radujemo, pogotovo nakon mjesec dana Ramazana. Svakako da smo iščekivali i da se posebno radujemo nakon svega što se dešavalo zadnja dva-tri mjeseca zbog ovoga virusa, problema, zatvorenosti koju smo imali, zbog slabog druženja i viđanja sa našim najmilijim”, kazao je Salih Halilović, imam u Gazi-Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, Ahmedov otac.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi je naglasio važnost duhovne i moralne budnosti za svakog pojedinca i zajednicu.

”Muslimani moraju imati na umu društvenu dimenziju zajednice i pokazati neophodan nivo socijalne budnosti. Ona se ogleda u tome da se zaštiti društvo od neodgovornih pojedinaca ali i da se zaštiti pojedinac i njegovo pravo u okviru zajednice ljudi”, kazao je Kavazović.

Bajram namaz protekao je uz sve mjere zaštite i prevencije – vjernici su klanjali na propisanoj udaljenosti, te noseći maske. Iako fizički udaljeni, praznik ih je sve zbližio i ostao suštinski nepromijenjen.

Pitali smo vjernike šta misle i evo šta su nam kazali:
“Jeste nešto drugačiji, ali Bajram je za mene prije svega porodični praznik. To je praznik koji se provodi u krugu porodice, a ne estradni praznik, da se toliko manifestuje uz ne znam kakve svečanosti.”
“Malo je drugačiji, narod je zbunjeniji, bježe jedan od drugog, ali dobro je sve.”
“Oni u srcu ne. I dalje će sama tehnička izvedba svega toga, vjerovatno će nedostajati adeti neki itd, ali taj emotivni osjećaj praznika našeg naravno da neće.”

Neki adeti na sam Bajram izostaju ove godine. No, reis poručuje da će se u nekim novim danima morati usvojiti i neki novi, u cilju prevazilaženja krize i očuvanja društva.

“U protekla tri mjeseca pokazalo se koliko je važna socijalna budnost u zaštiti zdravlja ljudi. Mnogo toga smo naučili. Sada trebamo uz mjere zaštite zdravlja učiniti više da se društveni život obnovi. Da se radi i privređuje u okolnostima u kojima jesmo. Raduju nas mjere koje se preduzimaju da se zaštite radna mjesta, a žalosti i brine da mnogo ljudi i pored toga ostaje bez posla. Kako bi se očuvao nivo društvenog povjerenja, neophodno je prioritetno ispitati na sudovima slučajeve optužbi za pronevjeru u državnim institucijama. Povjerenje u državne institucije od krucijalne je važnosti u svim prilikama, posebno u vremenima krize. Uz Božiju pomoć i marljiv rad svih u zajednici moguće je ako Bog da, prebroditi svaku poteškoću”, poručio je reis Kavazović.

U tom cilju i cilju očuvanja javnog zdravlja, ove godine izostaće i tradicionalno bajramsko čestitanje i prijem kod reisu-l-uleme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad