Bajram u gradu na Vrbasu: U Banjaluci se događaju pozitivne vibracije

Vijesti 24. maj 202019:19 > 19:34
N1

Praznična atmosfera danas se osjetila i u gradu na Vrbasu. Zbog pandemije virusa korona veliki broj Banjalučana sa adresom u inostranstvu nisu stigli na proslavu Bajrama u svoj rodni grad. Međutim, oni koji žive i rade u ovom gradu okupili su se uz prazničnu trpezu.

Begova čorba, sarma dolma, pečenje, bamije, baklava, kadaif… uz prazničnu trpezu okupila se porodica Heldić iz banjalučkog naselja Vrbanja.

“Punac, punica, otac, mater, komšije, imam vrbanjski“, pobrojao je prisutne Almir Heldić.

“Sve je bogatije i bolje jer je narod imućniji, prije je to bilo šta znam… Još bih ja bila srećnija jer imam djece još ali zbog ove korone nismo se mogli svi iskupiti”, kaala je Nevzeta Heldić.

Ramazanskom bajramu prethodio je jednomjesečni post i smatra se “praznikom položenog ispita”. Prazničnu atmosferu u porodici Heldić upotpunilo je i prisustvo lokalnog imama. Koji je obradovao i svu djecu Vrbanje podjelom paketića.

“Kao što vidite bogate trpeze, bilo je jutros i džematlija kada smo klanjali i Bajram namaz”, kazao je Mufir Omedžić, imam u džamiji u Vrbanji kod Banjaluke.

Bajram namaz je klanjan i u najvećoj banjalučkoj džamiji Ferhadiji uz prisustvo brojnih vjernika.

Pitali smo vjernike kako obilježavaju Bajram:
“To je naš najveći praznik koji očekujemo svake godine.”
“Ne može ljepše biti u veselju bajram dočekati, jedan rođak, drugi rođak, ovo je prijatelj Mustafa. Samo berićeta, zdravlja, nafake.”

Muftija banjalučki proučio je da se u Banjaluci osjete pozitivne vibracije, a da se radost bajrama širi kao koncentrični krugovi.

“Čestitke pokazuju, ne samo po broju koliko ih je došlo, nego i po važnosti i po ljudima koji su iz struktura nama poslali čestitke, pokazuju da se u Banjaluci događaju pozitivne vibracije i pozitivna kretanja. I drago mi je da smo danas mogli ovako obilježiti ovaj veliki dan ramazanskog Bajrama“, kazao je Nusret efendija Abdibegović, muftija banjalučki

Kao i u ostalim džamijama širom BiH, vjernici su u Banjaluci Bajram namaz klanjali sa maskama i uz socijalnu distancu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad