Politička borba oko MMF-ovih 333 miliona eura

Vijesti 25. maj 202018:43 > 18:54
N1

Dio poduzetnika u oba bh. entiteta tvrdi kako obećani novac za doprinose i minimalne plaće zaposlenih, još nisu dobili. S druge strane, nadležni u Federaciji hvale se povećanjem broja radnika.

Na marginama i dalje politička borba oko MMF-ovih 333 miliona eura, koje Centralna banka mjesec dana drži na svom računu, i nisu nisu operativna za entitetske i kantonalne vlade. Kako saznajemo, raspodjela tog novca mogla bi biti tema sjednice Upravnog odbora Centralne banke, u četvrtak. Guverner odgovara – da to nije posao Upravnog odbora.

Dvije strane iste medalje. Onu sjajniju predstavljaju vladajući, objavom kako je u Federaciji okončana ekonomska kriza, jer se broj zaposlenih u tom entitetu povećava. Ili brojkom prikazano: 2.154 više građana ima posao u razdoblju od 11. do 19 maja.
Ukupno je u Federaciji zaposleno 510.000 ljudi. Istodobno, u Kantonu Sarajevo broj ljudi koji je ostao bez posla povećan je skoro šest hiljada.

Naličje iste medalje otkrivaju mali poduzetnici, tvrdeći da pomoć države nisu vidjeli.

 “To još nisu vidjeli biznisi ni u Kantonu Sarajevu, nit u BiH. S druge strane, Korona-zakon na nivou Federacije definiše subvencioniranje doprinosa koji nisu još počeli da se isplaćuju. Još se prikupljaju zahtjevi biznisa širom BiH”, rekao je poduzetnik Ejub Kučuk iz Facebook grupe Glas malih biznisa.

Hoće li bh. privrednici imati bilo kakve koristi od nove financijske injekcije iz MMF-a u iznosi 333 miliona eura, ili će se i ta sredstva izgubiti u budžetskim bespućima, pitanje je sad. Ova sredstva su na računu Centralne banke duže od mjesec dana, i još nisu raspoređena.

Guverner Senad Softić još nije donio odluku o daljnjoj raspdjeli MMF-ovog novca za našu zemlju. Politički čelnci su postigli dogovor o procentima raspodjele tog novca po entitetima i niže. Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija kaže da nema razloga za držanje novca na računu Centralne banke, jer je guverner dobio potrebnu instrukciju državnog ministra financija.

“Ima svoj memorandum koji je potpisala sa ministarstvima finansija, ima Pismo namjere i ima instrukcije koje su tražene od ministarstava finansija. Ne znam zašto Centralna banka čeka dodatnu odluku, nikad do sad takva odluka nije postojala”, kaže je Tegetlija.

Kako saznaje N1, Upravni odbor Centralne banke trebao bi zasjedati u četvrtak. Ovo tijelo broji pet članova, dva iz Republike Srpske i tri iz Federacije, a na čelu je guverner.

Dragan Kulina, član Upravnog odbora, kaže da će tražiti obrazloženje zbog čega novac i dalje nije isplaćen entitetima.

“Na dnevnom redu koji smo mi dobili nema tačke vezane za raspodjeku tih sredstava. Naravno, to ne znači da članovi UO ne mogu tražiti informaciju, i tražićemo puni formaciju da znamo šta se dešava- Zašto taj novac nije raspoređen, koje su to prepreke da se novac rasporedi“, naveo je Kulina.

Guverner Softić za N1 odgovara Tegeltiji i Kulini da nisu stvoreni svi preduvjeti za raspodjelu novca. Osim instrukcije ministra financije, nedostaje odluka Vijeća ministara, tvrdi. Također, poručuje drugim članovima Upravnog odbora, da će im na sjednici u četvrtak samo ponoviti.

“Za raspodjelu sredstava treba i dodatni dokument, odnosno Odluka Vijeća ministara, što znači da još uvijek nisu stvoreni svi preduvjeti za distribuciju novca. Ukoliko se pojedini članovi UV CBBiH iskažu interes za status kredita MMF, a nisu upoznati do sada, dobice istu informaciju kao i gore navedenu, da je adresa za raspored sredstava Vijeće ministara”, kaže Softić.

Ishod još jednog financijsko – političkog sporenja nije sasvim jasan, kao ni podatak koliki će minusi u domaćoj ekonomiji biti do kraja godine. Za razliku od nas, Nijemci su već izračunali kako je GDP te zemlje u prvom kvartalu pao za 2,2 posto, kapitalne investicije su u minusu koro 7 posto, privatna potrošnja manja je za oko 3 posto, baš kao i izvoz. No, zato rate cijena sirove nafte. Na londonskom tržištu cijena po barelu narasla je za 8 posto, a na američkom 13 procenata. S tim, da je ta cijena i dalje 40 posto niža u odnosu na predpandemiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad