Ružnić: Nema izgovora što za 25 godina USK nije postao prvi u FBiH po svemu

Vijesti 27. maj 202016:37 > 17:05
Vlada USK

Unsko-sanski kanton danas proslavlja 25. godina od održavanje konstituirajuće sjednice Skupštine čime je osnovan ovaj bh. kanton. Premijer Mustafa Ružnić u svom obraćanju je istakao kako više nema izgovora što ovaj kanton nije postao prvi u FBiH po razvoju, zaposlenosti, infrastrutkru i ostalom.

U uvodu je podsjetio kako je Unsko-sanski kanton osnovan u jeku jedne od agresorskih ofanziva.

“Krajini je to svojstveno, kad je najteže mi idemo prvi. Ta krajiška srčanost, patriotizam i ta bezuvjetna ljubav prema rodnom kraju, tih majskih dana, ratne 95. godine u Bihać vodila je i rahmetli Irfana Ljubijankića da u tom, historijskom trenutku bude u svojoj Krajini. Irfan Ljubijankić je bio ministar vanjskih poslova države BiH. Poginuo je dan kasnije, po povratku iz bihaćkog okruga oboren u reonu Slunjskih brda. U sjećanje na dr. Ljubijankića, Izeta Muhamedagića, dr. Mensura Šabulića, majora Fadila Pekića i pilota Dudajeva, u znak poštovanja prema svim braniteljima USK i BiH, mi ovog dana, na godišnjice našeg Kantona moramo odati počast svim velikanima Krajine i svim patriotama BiH”, rekao je Ružnić.

Potom je naglasio je kako vrijeme da prestanu pristajati na izgovore što nisu za 25 godina postali vodeći kanton u FBiH.

“Ja niti izgovore tražim niti ih nudim. Zapostavljenost od države, migrantska kriza, pandemija… takav je usud bio meni kao premijeru i uzdam se da mi Bog neće dati tereta iznad moje snage. Nema više izgovora nikom: nismo mogli jer ovi prije nas nisu valjali! Valjaj sad ti! Nema izgovora za one koje su građani svojim glasovima poslali u Sarajevo, a oni zaboravili i ko su i koga zastupaju! Mandat nije trka koju osvajaš to je čast i povjerenje”, rekao je Ružnić.

Naveo je kako “nema izgovora za sela bez puta, za naselja bez rasvjete, za planove izgradnje brzih cesta i gasovoda za Krajinu zakopane u ladicama nekih savjetnika federalnih premijera.”

“Neće ovom narodu niko više prodati šuplju priču o privrednom čudu u obnovi prijeratne linije voza Bihać-Sarajevo. Da vozi dva sata duže nego prije rata i dovozi 1000 migranata sedmično. Dosta je! Bihać, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac i Bužim kažu – dosta je! Ovaj kanton nema sredine. Ili ćemo zajedno i biti prvi u svemu ili nas neće biti. A ovo drugo nije opcija. Svi kao jedan, sa zajedničkim ciljem. Jer nema Bosne bez Krajine, a Bosne će biti zauvijek dok je nas. Kao premijer Unsko-sanskog kantona, kunem se: radićemo svaki sat, borićemo se do kraja sa svim problemima, nećemo posustati. Čekam vas u ovoj borbi”, kazao je Ružnić.

Vlada USK

Predstavnici Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona današnjim su obilaskom spomen obilježja na Humcima, Katoličkom groblju, Partizanskom groblju i na mezaru dr. Irfana Ljubijankića, obilježili Dan Unsko-sanskog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad