Sječa šume na granici BiH: Od cijele priče obje strane peru ruke

Vijesti 27. maj 202017:18 > 17:28
N1

Prvi zapisnici o aktivnostima Hrvatskih šuma na sječi šume u blizini nekadašnje zračne luke Željava i planine Plješevice, uz graničnu crtu između BiH i Hrvatske, sačinjeni su još početkom svibnja, saznaje N1.

Naša redakcija u posjedu je zapisnika sa sastanka od 8. svibnja ove godine. Ipak, od cijele priče obje strane peru ruke, tvrdeći kako se karte s kojima raspolažu ne podudaraju. Do danas, iako je pozvano, na teren nije izašlo Povjerenstvo za granice, a dvije diplomatske note iz BiH upućene Hrvatskoj ostale su bez odgovora.

Nikome nije jasno je li ovaj bager na hrvatskoj ili bosansko-hercegovačkoj strani granice. Ne znaju to ni geodete iz Gospića i Bosanske Krupe, koji su na sastanku od 8. maja, prema zapisniku koji je u posjedu N1, konstatirali kako i jedni i drugi rade po službenim kartama, ali da se one ne podudaraju. Predstavnik PU Ličko-senjske, tada je tvrdio kako su radnici Hrvatskih šuma na hrvatskoj teritoriji.

Zbog toga Granična policija BiH odgovara Ministarstvu sigurnosti:

“S obzirom da “JP Hrvatske šume” s jedne strane i “JP Unsko-sanske šume” s druge strane, rapolažu s kartama koje se ne slažu sa stanjem na terenu, donesen je zaključak da se o navedenom poblemu obavijeste državne Komisije za granicu BiH i Hrvatske, kako bi zajednički izašli na teren, te utvrdili stvarno stanje državne granice”.

Do toga još nije došlo, niti je Ministarstvo sigurnosti dobilo bilo kakav odgovor bh. Komisije za granice, koja je, kako saznajemo, u tehničkom mandatu.

Radončićev pomoćnik za granice, Ermin Pešto, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, kaže da je na sceni ignoriranje sa hrvatske strane.

“Granična policija je postupila po našem zahtjevu i zatražila od Granične policije Hrvatske da se obustave radovi na navedenom lokalitetu. Međutim, jučer smo dobili dopis na nemaju nikakav odgovor, i da se radovi dalje obavljaju na tom lokalitetu”, rekao je Pešto.

Informaciju je zatražio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar sigurnosti dostavio svoja saznanja, dok je šefica bh. diplomatije Zagrebu dostavila dvije diplomatske note.

“I naš ambasador u Zagrebu je također izrazio želju da se sastane sa zvaničnicima Hrvatske da bi se izjasnio ovaj problem. Imamo različite informacije”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

S Markova trga u Zagrebu i dalje bez komentara. No, i sarajevski analitičari se pitaju jesu li i bh. predstavnici na visini zadatka?

“Zašto se odmah ne izađe na teren i ne zaustavi ih se, ako je to zaista tačno. Mislim da je veliki problem u političarima BiH, koji se ne znaju na pravi način postaviti”, istaknula je politička analitičarka Ivana Marić.

Priča oko sječe šume, ponovno je zahuktala odnose službenog Zagreba i službenog Sarajeva. Međutim, ova tema nije jedina na listi ovorenih pitanja dvije zemlje.

“I očigledno je da tu postoji nepovjerenje, pa čak u nekim momentima i netrpeljivost”, naveo je Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

I u ovoj izbornoj godini, ostaje staro breme. Od Pelješkog mosta, preko migranstke krize, navoda o islamskim ekstremistima, pa do prijepora oko razgraničenja i Buškog jezera. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad