NATO put BiH: Knjiženje vojne imovine i dalje problem

Vijesti 27. maj 202018:38 > 18:44
N1

Kontinuirana aktivnost, bez uvjetovanja i rokova, tako ministar obrane BIH Sifet Podžić opisuje proces knjiženja vojne imovine, koje je državno Predsjedništvo definiralo u dokumentu Program reformi. Priznaje ministar da prepreka, što političkih, što pravnih ima. U Banjaluci je danas, upravo u jednoj od “spornih” neuknjiženih vojarni bio i zapovjednik NATO stožera u Sarajevu.

Presječena je vrpca u novoj vojnoj ambulanti… Ovo je jedna od četiri ambulante koje u okviru modernizacije i opremanja Oružanih snaga finansira Ujedinjeno kraljevstvo.

“Ujedinjeno kraljevstvo je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i nastavićemo kada god smo u mogućnosti”, rekao je Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Prilika je ovo za nova radna mjesta, ali i dodatno usavršavanje postojećeg kadra.

“Trenutno unutar Oružanih snaga školujemo naše buduće oficire u 10 država, SAD, Britanija, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Grčka, Turska… U svim tim državama možemo da obrazujemo vojne ljekare”, rekao je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

NATO štab ističe značaj projekta.

“Ne samo da se otvori ova zgrada, već i da se ulaže u ljudski kapital, nove doktore”, rekao je gerenal William Edwards, komandanat NATO štaba u Sarajevu.

Goruće pitanje u odbrambenom sektoru realizacija je Programa reformi. Gdje se stiglo šest mjeseci nakon slanja dokumenta koji su usaglasili članovi Predsjedništva BIH?

Na konkretna pitanja nisu odgovarali predstavnici NATO-a. Zato ministar odbrane BiH tvrdi da je urađeno mnogo. Zbog COVID-a su se, kaže ministar, ipak više radile tehničke i papirnate stvari. One praktične, poput nastavka knjiženja vojne imovine su na čekanju. U statusu quo je i kasarna Kozara, u kojoj ministar objašnjava zastoj u knjiženju vojne imovine.

“Kasarna Kozara je perspektivna lokacija Oružanih snaga BIH, ona još nije uknjižena na BiH, onako kako je to planirano. Aerodrom Mahovljani je također perspektivna lokacija i ona nije uknjižena. Radi se. To znači da se radi, rade se pravne procedure. S nekim imamo političke, s nekim tehničke i ostale probleme”, rekao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Problemi u knjiženju imovine nastali su još 2012. godine zbog snažnog protivljenja Republike Srpske tom procesu. Od tada se traži da se na BiH uknjiži 20 vojnih lokacija iz RS, koje se prostiru na oko 8.200 hektara. Među njima i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS – Mahovljani, nadomak Laktaša.

Uprkos tome što u dokumentu na koji je pristao stoji da će se nastaviti knjižiti vojna imovina, član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik konstantno ponavlja da od toga nema ništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad