Gotova sezona grijanja, građani se "smrzavaju" u hladnim domovima

Vijesti 27. maj 202019:54 > 20:01
N1

Temperature u Sarajevu ovih dana nešto su niže od uobičajenih za ovo doba godine. Sezona grijanja zvanično je okončana, radijatori u domovima hladni. Građani se pokušavaju ugrijati na alternativne načine, nadajući se kako će ih zaobići sezonska prehlada u vrijeme pandemije koronavirusa.

Topla odjeća i obuća, dok je proljeće polako na izmaku, potrebni su ovih dana građanima BiH. Izlaze samo oni koji moraju, a tek najhrabriji prošetaju psa ili voze biciklo. Slika glavnog grada Bosne i Hercegovine neuobičajena je za ovo doba godine- kiša, oblaci, niske temperature. Petnaestog maja dnevna temperatura iznosila je 30 stepeni Celzija, a desetak dana kasnije manja je za 18 podioka. Zidovi u domovima hadni.

Građani se pokušavaju ugrijati na alternativne načine:

– Grijemo se na konvektore, na struju, to nam je jedini način.

– S obzirom da posjedujemo privatno grijanje na plin, korigujemo u jutarnjim i večernjim satima obavezno podesimo na normalnu sobnu temperaturu, ali je jako hladno. Komšije koji trebaju da imaju centralno grijanje- ne radi, koriste privatno TA peći, grijanje na struju, klimu, pozitivno, toplo.

-Nemam nikakvo alternativno rješenje, jedino rernu uključim da se malo ugrijem.

Iz sarajevskih toplana građane mole za strpljenje i razumijevanje. Za utjehu poručuju računi za maj bit će znatno manji od onih koji se fakturišu tokom sezone grijanja.

“Zbog specifičnosti situacije, Uprava KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. je u stalnoj komunikaciji sa stručnim službama koje su Upravu informisale da su postrojenja otvorena i da je iz tehničkih razloga puštanje grijanja rizik za cijeli sistem. Ukoliko bismo pristupili promjeni protokola, postoji opasnost od problema u sistemu koji bi mogli ugroziti grijanje u narednoj zimskoj sezoni”, naveli su iz Toplana.

Prema prognozama, grijanje bi nam u narednim danima itekako moglo biti potrebno. Meteorolozi poručuju da se u narednih nekoliko dana u BiH očekuju promjenjive vremenske prilike.

“To su vremenske prilike koje mogu izazvati određene nedaće za građane, ali daleko od toga da se one neuobičajene. Zabilježili smo takve neprilike tokom mjerenja. Pravovremeno smo obavijestili nadležne institucije i građane kako bi se pripremili na ovakve neprilike”, rekao je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Među neprilikama koje se nadaju da će izbježi za građane je i sezonska gripa, naročito tokom pandemije kovida19. Ljekari kažu da je broj intervencija Hitne pomoći uobičajen i da se građani uglavnom žele posavjetovati.

“Ovakvo vrijeme donosi neki osjećaj niskog pritiska, vrtoglavica, glavobolje, neke slabosti i zamaranja. Jednim dijelom je to zbog dugog boravka u kući pa smo svi izgubli na kondiciji. Naravno odnosi se to na neku stariju životnu dob koja je baš bila vezana za kuću i falio im je taj neki ritam fizičke aktivnosti. Naši savjeti su da se adekvatno obuče po ovakvom vremenu, da se uzima dovoljna količina tečnosti”, kazala je dr. Azra Pašić, specijalista urgentne medicine.

Naglašavaju da je u vrijeme pandemije koronavirusa posebno potrebno dodatno jačati imunitet. A građani dodaju – laganija ljetna odjeća još će pričekati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad