Arapović: Pojedinačna smjena premijera nemoguća, koalicije ne postoje

Vijesti 29. maj 202009:58 > 10:08
N1

Poslanik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Adis Arapović, za N1 je govorio o trenutnim političkim prilikama u BiH i aktuelnim aferama.

“Poštujem princip pretpostavke nevinosti, ali ukoliko se ispostavi da će premijer Federacije završiti sa optužnicom za organiziranje grupe koja je učinila krivično djelo i pranje novca, mi praktično ostajemo bez prvog čovjeka federalne vlasti i sva druga priča o utvrđivanju pojedinačne odgovornosti postaje sporedna. Mi ćemo morati hitno reagirati i konačno deblokirati proces izbora nove vlade koja će imati legitimitet za razliku od ove koju vodi premijer Novalić”, kazao je Arapović.

O jučerašnjem zahtjevu nekih stranaka za smjenom premijera Novalića, kazao je:

Pojedinačna smjena premijera je praktično nemoguća, vi ako želite mijenjati premijera vi u paketu mijenjate vladu. Zahtjev za smjenom samo jedne osobe, u ovom slučaju premijera ja razumijem kao neznanje tj. nerazumijevanje procedura ili neki taktički manevar da se dobije medijski prostor. Dakle, ovo je ozbiljna situacija u kojoj neke stranke čini mi se imaju veći simpatiju prema tome da dobiju svojih pet minuta u medijskom prostoru nego u rješavanju problema“.

“Pobornik sam utvrđivanja odgovornosti, ali sam i pobornik imenovanja nove vlade”.

Zašto jučerašnja sjednica nije održana?

“Sjednica zvanično nije održana zbog tehničkih poteškoća, što je meni besmislica. Imali smo jednu sjednicu održanu online bez tehničkih problema i nečijim neznanjem smo jučer trebali napraviti neku miks sjednicu gdje su neki ljudi sjedili u klupama a neki kod kuće. Neki su utvrdili da je to kupovina vremena SDA kako bi imala odgovore na zahtjeve opozicije, ali i drugih situacija koje su za nama ostale bez da se na njih stave tačke. Postoji i alternativni prostor da se održi sjednica, da se htjelo uozbiljiti i vratiti demokratija u parlament, mi bi jučer imali efikasnu sjednicu, a to se nije desilo”.

Arapović je kazao da mu je nejasno da neko blokira formiranje izvršne vlasti zbog zahtjeva na državnom nivou.

“Trebali bi već na narednoj sjednici krenuti u izbor nove vlade, a taj izbor očigledno ne koči samo SDA već i HDZ. HDZ treba da predloži kandidata za potpredsjednika FBiH i da se tako završi proces formiranja vlasti i konačne provedbe izbornih rezultata. Meni je nejasno da neko blokira formiranje izvršne vlasti jer ima neki zahtjev na državnom nivou”.

Ja duže vrijeme govorim da ne postoji koalicija nigdje u BiH osim onih koalicija koje su kao takve izašle na izbore. Postoji matematička većina okupljena oko formiranja vlasti. I onda vidite svakih sedam dana novi problem na tim relacijama. Dakle nema se poljuljati šta jer koalicija nema. Postoji parlamentarna većina vrlo nestabilna i nikad ne znamo da li će važna odluka proći kroz parlament. Zašto? Zato jer nema koalicije. Definicija koalicije je da imate usaglašene ciljeve na kojima zajednički radite, ovdje definicija potvrđuje da ne postoji takvo nešto gotovo ni u jednom parlamentu u BiH“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad