Mijatović: Vlasti Prijedora da pojačaju pripreme za spomenik ubijenoj djeci

Vijesti 31. maj 202012:14 > 12:17
N1

Komesarka Vijeća evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović na svom Twitter nalogu podsjetila je na obilježavanje Dana bijelih traka, u sjećanje na hiljade ljudi, među kojima je 102 ubijene djece, u Prijedoru 1992. godine.

Ona je na Twitteru napisala da pozdravlja rad svih boraca za ljudska prava koji čuvaju sjećanje na žrtve i koji pozivaju lokalne vlasti da ubrzaju stvari u pripremama za izgradnju spomenika ubijenoj djeci.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Ovako je zvučao poziv 31. maja 1992. godine na Radiju Prijedor. To je bio početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u logore. Iz tog razloga, mnogi građani u Bosni i Hercegovini, ali i brojnim evropskim gradovima, danas će nositi bijele trake oko ruke i staviti bijele plahte na prozore u znak suosjećanja na prijedorske žrtve.

VEZANE VIJESTI

Mnogi Prijedorčani koji su čuli ovaj poziv na radiju, pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Preživjelim žrtvama je danas zabranjeno sjećanje. Tek u posljednjih nekoliko godina javnost se podsjeća na strašni zločin nad nesrpskim stanovništvom ovog grada i kraja. Među njima je i 102 nevine djece koja nemaju svoj spomenik, jer gradske vlasti to ne dozvoljavaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad