"Nezavisno sudstvo u BiH je sahranjeno 2010. godine"

Vijesti 01. jun 202013:35 > 14:05
N1

Afera "Respiratori" jedna je od nekoliko sličnih scenarija odigranih u Bosni i Hercegovini proteklih godina. Glavne uloge u svim aferama trebali bi igrati Tužilaštvo i Sud, ali u ovoj zemlji - akteri su uglavnom politički lideri. Zbog svega je javnost izgubila povjerenje u bh. pravosuđe.

Dok SDA poziva na smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ističe kako je pritvaranje premijera urota protiv Bošnjaka, Dodik postavlja pitanje kako nije bio državni udar kada su vođeni razni predmeti protiv Srba i namješteni razni sudski procesi protiv njega, dok iz HNS-a BiH poručuju da pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu te da cijeli proices mora doživjeti sudski epilog, a pojedini moraju odgovarati.

Analitičari ističu kako političari kontrolišu sve u BiH te da se pravosuđe ne može baviti krupnim kriminalom ukoliko nema političku podršku.

“Javno mnijenje je na strani sudija i tužilaca, odnosno na strani njihovog profesionalnog rada, ali je sasvim jasno da političari apsolutno sve kontrolišu u Bosni i Hercegovini, pitanje je da li ijedan tužilac ili sudija ima i hrabrosti i volje i želje da ispravlja krive Drine”, rekao je za N1 Srđan Puhalo.

Senad Pećanin ističe da se u ovoj zemlji ne možete nekažnjeno baviti najkrupnijim kriminalom, ako nemate političku zaštitu.

“Onog trenutka, 2010. godine, kada su blokirani sudski procesi protiv Milorada Dodika, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića za kriminal koji se mjeri stotinama miliona maraka, sahranjeno je nezavisno sudstvo u Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj procesuiranja osumnjičenih za kriminal spriječava se upravno na način na koji Bakir Izetbetović ovih dana pokušava zaštititi Fadila Novalića i svoju suprugu, optužbama da se radi o napadu na Bošnjake”, rekao je Pećanin.

U manje od dvije godine svjedočili smo aferama Potkivanje, Selefije, Diploma… Glavne uloge su igrali brojni domaći i susjedni političari. Rijetki su sankcionisani. Analitičari zaključuju davno smo navikli na nedovršene procese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad