Vidović: Tužilaštvo sve postupke veže za premijera, što nije blizu realnosti

Vijesti 01. jun. 202018:00 > 18:28
Podijeli:
Izvor: N1

Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića za N1 je izjavila da je njezinog klijenta, kao i nju, iznenadio prijedlog Tužilaštva u pogledu mjere pritvora.

“On je jak čovjek i mislim da je sada bolje”, rekla je Vidović. 

Tužitelji su naveli da su Fadil Novalić i Fikret Hodžić kontaktirali krajem ožujka, kada još nije bilo službene potvrde za respirator od Srebrene maline, i to 29., kada je Fikret Hodžić poslao ponudu za dvije vrste respiratora na osobni gmail premijera Novalića. Je li to istina, upitali smo je. 

“Nije istina. Premijer nema osobni mail, nego je ta ponuda otišla na mail koji ima sekretarica u svojoj kancelariji. Ne radi se o dvije ponude, nego o ponudi za respirator koji nije na kraju ni uvezen. Ta ponuda je odmah proslijeđena u Javni zavod za zdravstvo, koji je nadležan da postupa po toj ponudi, uz dopis premijera Vlade da se ponuda dostavlja na nadležan postupak. Dakle, nikad ova druga ponuda nije stigla premijeru, niti njegovom kabinetu na ruke. Ovdje je veliki problem što Tužilaštvo posmatra cijeli ured premijera, pa i Vladu, i sve postupke, koji se tamo dešavaju i vežu za premijera, što nije ni blizu relanosti, niti propisa koji regulišu rad Vlade”, navela je Vidović. 

Na konstataciju voditelja N1 Zvonka Komšića, da je Tužiteljstvo kazalo, da ima iskaz svjedoka da je u uredu Novalić pričao sa nekim liječnikom, Vidović je odgovorila:

“Oni su rekli – ured premijera je vodio razgovore o tome. I Tužilaštvu je bilo jasno da se radilo o ponudama za neke problematične respiratore i naravno ukoliko je ta vijest stigla, da je u pitanju uvoz nekakvih problematičnih respiratora, koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, onda je sigurno, da ako je to premijer čuo da je mogao ili bilo koji državni djelatnik o tome razgovarati. Molim vas lijepo, pa čak i da je tako, krivično djelo podrazumijeva nešto sasvim drugo”. 

Prema obrazloženju zahtjeva za pritvor, uloga Novalića bila je da iskoristi službeni položaj premijera, da osigura sredstva iz proračuna koja su stavljana na raspolaganje FUCZ, te da “Srebrena malina” ispuni uvijete za nabavku medicinske opreme. Konkretno smo upitali Vidović – što je Novalić uradio i s kim je razgovarao da Fikret Hodžić dobije dozvolu od Agencije za lijekove. 

“Nije uobičajno da razgovaram o detaljima postupka. Potpuno kriv navod Tužilaštva. Premijer ništa nije obezbijedio. Vlada je obezbijedila sredstva i to ne civilnoj zaštiti, kako potpuno krivo navodi Tužilaštvo. Ne Upravi civilne zaštite, nego Štabu civilne zaštite, koji je ovlašten onda da raspolaže tim sredstvima”, rekla je Vidović. 

Kada Novalić, referirajući se na Agenciju za lijekove kaže, “to moramo dobiti”, ko smo mi? Pitali smo advokaticu premijera Novalića. 

“To moramo dobiti. Mi smo Federacija BiH. Bar ste vi kao mediji svjesni situacije koja je bila u to vrijeme. Ono što Tužilaštvo radi potpuno vadi događaj iz konteksta strašnog stanja koje je bilo u pogledu nabavke. Ovdje je Tužilaštvo moralo dokazati, ono to tvrdi, da je premijer primio mito, da bi uticao na taj proces – niti govora o tome, da je premijer izvršio krvično djelo pranje novca – ni govora o tome”, kazala je Vidović i dodala: 

“Obznanjeno je da je Tužilaštvo imalo medijski plan i medije obaviještavaju o nekim sitnim situacijama, koje su daleko od realnosti da je izvršeno krivično djelo.”

Pogledajte kompletan razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad