Sevima Terzić o problemima u pravosuđu

Vijesti 04. jun 202010:40 > 10:57
N1

Sevima Terzić, viša pravna savjetnica u Ustavnom sudu BiH, za N1 je istaknula da analizu koju su radili pokazuje da postoje mnogi indikatrori koji pokazuju da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini zarobljeno.

“Dosadašnje izvještaji koje su radile razne međunarodne organizacije govore o problemima u pravosuđu sveukupno, a studija na kojoj mi radimo se fokusira i govori upravo na zarobljenost pravosuđa kao institucije u jednoj državi koja je zarobljena”, navela je Terzić.

Zarobljenost, kako je istaknula, najviše dolazi od političkih elita, te svi izvještaji pokazuju na potpuno neprimjeren pritisak politike.

Osvrnula se na osumnjičene u aferi Respiratori kojima nije određen pritvor.

“To što nije određen pritvor osumnjičenim u ovoj aferi ne treba biti razlog ni za očajavanje, a ni za oduševljene. Upravo komentarisanje načina na koji je Sud riješio ovo pitanje, hoće li im odrediti pritvor ili ne, može predstavljati značajan izvor uticaja i na Sud i Tužilaštvo. Mi smo imali priliku vidjeti kako političke partije u ovom slučaju, konkretno SDA, je izašla sa tim da traže da se oni puste iz pritvora, da im se ne odredi pritvor, to je potpuno neprimjeren uticaj na Tužilaštvo i Sud”, kazala je Terzić.

Dodaje da Sud treba pustiti da radi svoj posao u skladu sa zakonom.

“Oni su i dalje osumnjičeni i protiv njih ide istraga. Sud je utvrdio da ima dovoljno osnova za sumnju da su počinjena ova krivična djela, a činjenica da nije određen pritvor u istrazi govori da je Sud procijenio da se i ovim drugim mjerama može postići isti cilj, dakle da se može zaštiti istraga ovim alternativnim mjerama koje je naložio. I to je zaista zadatak Suda”, navela je Terzić. 

Napomenula je da Evropska konvencija o ljudskim pravima zahtijeva da se prvo razmotri mogućnost izricanja blažih mjera prije nego se izrekne pritvor.

“Ovo je divno teoretski rečeno, ali građanima je dosadilo. Ne mogu više i ne prihvataju stručna razmatranja kako bi nešto trebalo, upravo zbog ove situacije u kojoj su davno izgubile vjeru u nezavisno sudstvo”, zaključila je Terzić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad