Mlinarević podnijela inicijativu da se Orden BiH dodijeli "majci" Dani Nemcovi

Vijesti 04. jun 202014:26 > 14:27
Facebook

Bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević uputila je inicijativu za dodjelu odlikovanja Orden Bosne i Hercegovine Dani Nemcovi, jednoj od najpoznatijih živućih Čehinja i intelektualki koja je pomagla bh. izbjeglicama koje su se, bježeći od rata zetekle u njenoj zemlji. Danas je zovu "majkom".

U opisu inicijative navodi da je Dana Nemcova psiholog, disident, borac za demokratiju, prava najugroženijih, jedna od prvih potpisnica Povelje 77, osoba koja je učestvovala u najvećoj bitci za češku slobodu, i sama nekoliko puta uhapšena, te da je bila jedna od najbližih saradnica pokojnog predsjednika Vaclava Havela.

Tokom 1979.godine Nemcova je uhapšena i provela pola godine u pritvoru. U januaru 1989., na početku “Palachove sedmice”, Dana Nemcova uhapšena je opet na putu da na spomenik Svetog Vaclava položi cvijeće kao govornik Povelje 77. Nakon novembarske Revolucije, bila je zastupnica u saveznom parlamentu, nastavila je voditi Odbor dobre volje Havela i raditi u Savjetovalištu za izbjeglice. 1990.godine dobila je međunarodnu nagradu za mir Pax Christi, osam godina kasnije dobila je predsjedničku Medalju za zasluge (Za zasluhy), a 2000. godine dobila je austrijsku Srednjoeuropsku nagradu (Mitteleuropapreis).

“Njen stan u ulici Ječna u Pragu godinama je bio mjesto kojeg su znale sve izbjeglice i azilanti, a posebno neizmjerna njezina je uloga devedesetih u prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine tokom krvavog rata na Balkanu. Budući da je bh. zajednica u Češkoj Republici poznata kao rijetka koja se ne dijeli na nacionalne klubove i društva, istim načinom respekta svi državljani Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici doživljavaju gospođu Danu Nemcovu. Bosanci i Hercegovci u Češkoj gospođu Danu i danas nazivaju svojom majkom. Dana Nemcova osoba je koja u to vrijeme riješavala gotovo nemoguće birokratske situacije i bila istinski posvećena pomaganju Bosancima i Hercegovcima u najtežim godinama da bi danas bili ravnopravni članovi češkog društva, iznimno poštovani dio kulturne, intelektualne i poslovne zajednice Češke Republike”, navodi Mlinarević u inicijativi.

Kazala je kako su ranije pokrenuli i inicijativu prema Gradu Sarajevu za odavanje počasti predsjedniku Havelu, “nezamjenjivoj ličnosti, piscu, intelektualcu i političaru, koji je bio prvi strani predsjednik koji je stigao u BiH nakon rata, istinski i veliki prijatelj naše zemlje, koji je u najkrvavijim vremenima pred Vijećem Europe govorio o ratu u BiH otvoreno i iskreno, pozivajući Evropu da se probudi i shvati koliko ljudskih života se gubi svakodnevno”.

“Pokojni predsjednik Havel i gospođa Dana Nemcova beskopromisno su podržavali bh. narod i vjerujem da će BiH makar simboličnim gestom odati počast njihovim zaslugama, i dugotrajnom prijateljstvu Češke Republike i Bosne i Hercegovine”, zaključuje Mlinarević u inicijativi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad