Najtraženija struka u BiH, zapošljavani radnici i tokom pandemije

Vijesti 04. jun 202018:08 > 18:10
N1

Pandemija korona virusa dovela je do povećanja broj nezaposlenih. Bez posla u Federaciji Bosne i Hercegovine ostalo je blizu 30.000 ljudi. "Korona zakon" i sve njegove povlastice donesena da ublaže negativne posljedice pandemije prestaju važiti 60 dana nakon ukidanja stanja nesreće. Hoće li dotada uslijediti oporavak ili porast broja nezaposlenih?

Da li će ukidanjem stanja nesreće, sreća potrebna za uvođenje stanja normalnog funkcionisanja života onih koji su dobili otkaz, postati jedino čemu se mogu nadati ili postoji sistem koji će ih zaštiti? Građani uglavnom pesimistično odgovaraju na ovo pitanje, a čak i oni zaposleni savjetuju traženje sreće ili barem posla van BiH.

Anketa:

“I prije COVDI-19 je bilo teško, pogotovo sada. Jedini izlaz za mlade je da idemo van BiH, zaposlen sam, ali moj savjet i dalje stoji”.

“Imam plan van BiH, studiram medicinu ali nisam siguran da ću ostati ovdje”.

“Informatičar sam i ne mogu sve da stignem, toliko posla ima u struci”.

Da su zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija i dalje najtarženija na tržištu rada, potvrđeno nam je u IT kompaniji u kojoj je tokom pandemije zaposleno 17 radnika.

“Kompanija ima oko 100 uposlenih. Naša politika je specifična, ne otpuštamo ljude tek tako jer su oni najveća vrijednost, najveći resurs, ljudi čine kompaniju”, ističe Faris Začina, direktor IT kompanije.

U ovoj kompaniji nisu smanjivane plate, planiraju nova zapošljavanja, imaju plan i za narednu eventualnu krizu. IT stručnjaci se traže ali i zanatlije, kažu nam u Službi za zapošljavanje KS. Na birou je najviše dipl. pravnika i ekonomista, a sa početkom pandemije prvi su otkaze dobili radnici u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, zanatskom i preduzetničkom sektoru.

“Od 18. marta kad je bilo 58 hiljada i 29 nezaposlenih na birou, što je najmanje od osnivanja do 18. maja smo imali 64 300. Od 18. maja je počelo polako da pada i sad je izašlo negdje na 63.290”, kaže Nermin Pećanac, direktor JU Služba za zapošljavanje KS.

U martu je 2.600 osoba bilo prijavljeno za novčanu naknadu, sada taj broj iznosi oko 4.600, uz mnogo neobrađenih predmeta očekuje se da dostigne preko 5.000. Pomoć kantonalnih vlasti usmjerena ka privreda simbolična je, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i najavljuje novi set mjera za oporavak privrede.

“Jedna od glavnih ključnih mjera je Garantni fond Federacije koji bi trebao da obezbjedi likvidna sredstva kompanijama pod povoljnijim uslovima, gdje je otprilike ideja da Federalna vlada preko Razvojne banke garantuje za 50 posto iznos kredita koje će komercijalne banke davati privredi, a za 50 posto bi sami privredni subjekti trebali da garantuju. Po tome bi trebale da budu povoljnije kamate i tu će se osigurati neki kreditni potencijal od nekih 800 miiliona do milijardu. To je najvažnija pomoć koja bi trebala da slijedi”, kaže Smailbegović.

Garanciju da neće biti novih otkaza uzrokovanih pandemijskom krizom niko ne može dati. Stanje nesreće zbog korone je ukinuto, ali stanje nesigurnosti i prepuštenosti sebi i pukoj sreći – još je na snazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad