Avdo Avdić za N1: Pooštrene mjere zabrane Fadilu Novaliću

Vijesti 05. jun 202016:37 > 16:41
N1

Avdo Avdić, novinar Online magazina Žurnal, za N1 je kazao kako je dobio informaciju da je Sud BiH djelimično prihvatio žalbu Tužilaštva BiH na odluku o pritvoru Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću.

“Pooštrene su mjere zabrane Fadilu Novaliću. Zabranjuje mu se komuniciranje sa svim svjedocima, zabranjen mu je prilazak svjedocima na manje od 50 metara, izuzev na sjednicama Vlade FBiH”, rekao je.

Avdić je kazao da je odluka dostavljena Tužilaštvu BiH.

“Novalić će moći održavati sjednice Vlade, ali će morati obavještavati Tužilaštvo BiH, ako se približi na manje od 50 metara”, rekao je Avdić.

Pritvora neće biti, istakao je, ali je rekao da je na djelu “selektivna pravda” koja od krivaca pravi žrtve.

PROČITAJTE JOŠ

“Od njih trojice je Tužilaštvo napravilo žrtvama. Ako na stolu imate 20 osoba koje se mogu dovesti u vezu sa slučajem, pravda je slijepa i trebala bi da ide po redu ko je kriv. Određeni su ovdje zaobiđeni, određeni fale, a ovi koji se procesuiraju – od njih se prave žrtve”, rekao je.

Istakao je da uopće nije riječ o udaru na Bošnjake, kako su to u saopćenjima i istupima tvrdili iz SDA, pa i Bakir Izetbegović.

“Da je Novalić uhapšen za slučaj ‘Pretis’, vodi se istraga gdje je on kao nadređeni iz Vlade FBiH dao saglasnost da se neko imenuje za direktoricu, pa taj Pretis daje novac firmi Fadila Novalića, niko ne bi mogao reći da se provodi selektivna pravda”, poručio je Avdić.

Zašto Tužilaštvo zaobilazi određene osobe u slučaju respiratori?

“Zato što prije svega VSTV i Tužilaštvo godinama provodi selektivnu pravdu. Nekada je to pravosuđe kontrolisala SDA, što je ovdje kod vas priznao Šemsudin Mehmedović, a u ovom trenutku ga kontrolišu Dodik i HDZ, ne pravosuđe, nego Tužilaštvo i VSTV”, rekao je Avdić.

Suština je da se oslabi država BiH, a ne ‘Bošnjaštvo’, kako je kazao. Ne kadrovi Bakira Izetbegovića, nego Bosne i Hercegovine.

“Saopštenja SDA u proteklom periodu su idiotska. Od krivca su napravili žrtve, provodeći selektivnu pravdu. Onda je Bakir Izetbegović i SDA saopćenjima protiv pravosuđa od Gordane Tadić napravio žrtvu. Da SDA nije izdala saopćenje za javnost, da su rekli da pozivaju pravosuđe da sudi pravično i da provodi pravdu prema svima, to bi imalo smisla. Oni pozivaju da se neko pusti na slobodu. Gordana Tadić sada hoda i priča da se na nju vrši pritisak, to je tačno. Ali je tačno i to da je ona igrač HDZ-a”.

“Gordana Tadić je u službi SNSD-a i HDZ-a, a Bakir Izetbegović od takve osobe je napravio žrtvu svojim saopćenjima”, rekao je Avdić za N1.

Avdić je poručio da 20 godina iste partije ugrožavaju zdravlje građana, da je bilo i težih afera od afere respiratori – a da ih je Tužilaštvo procesuiralo – niko ne bi mogao govoriti o ugroženosti jednog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad