Dva žarišta korona virusa u BiH imaju isti problem

Vijesti 05. jun 202019:12 > 19:27
N1

Više od dva mjeseca nakon prvih zabilježenih slučajeva zaraze korona virusom, većina mjera suzbijanja širenja virusa su relaksirane u cijeloj zemlji, zbog stabilne epidemiološke situacije. Ipak, u nekim općinama u BiH početak juna donio je i novi val ozbiljnog suočavanja sa pandemijom. U Tešnju i Modrići klasteri zaraze.

Tešanj – više od 70 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. Zaraza se širila u jednom preduzeću, a onda i na članove porodica zaposlenih. Nečujno i na sreću, bez težih simptoma. Već desetak dana jasno je da je Tešanj u nepovoljnijoj epidemiološkoj situaciji u odnosu na brojne druge djelove zemlje.

“Ono što nas je zateklo u jednom trenutku, malo je i čudna činjenica da nismo imali testove, testove smo posudili od Kantonalne bolnice Zenica”, rekao je Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

N1: Izvinite šta znači posuđeni? Uzmete, pa im nove vratite?

“Opća bolnica Tešanj je posudila od Kantonalne bolnice Zenica da bi mogla početi testiranje. Postoji odluka Federalnog štaba da će dodijeliti tri hiljade testova, ti testovi još nisu došli, mi se nadamo da ce uskoro doći da možemo vršiti dovoljno testova”, odgovorio jer

PROČITAJTE JOŠ

Malo je i čudna činjenica da se zaraženi ne mogu hospitalizirati u bolnici u Tešnju, nego ih se mora prebacivati u Zenicu, sto je tridesetak oboljelih od korone odbilo. Virus ne poznaje granice nadležnosti i nivoa, a čini se ni obratno – iz Opće bolnice Tešanj objašnjavaju da nemaju infektivni odjel ali mogu liječiti ako Ministarstvo zdravstva ZDK donese rješenje na prijedlog Instituta za zdravlje i hranu Zeničko-dobojskog Kantona uz prethodnu saglasnost federalnog ministra.

“Nažalost u ovih sedam dana nije donesena ta saglasnost od federalnog ministarstva tako da mi nismo dobili rješenje za otvaranje COVID ambulantne, iako smo spremni da pomognemo kantonalnoj bolnici da preuzme dio pacijenata, bolje je da se liječe ovdje i tamo nego da nema nikakvog zdravstvenog nadzora”, kazao je Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice Tešanj.

Ipak – Opća bolnica adresa je, gdje se uz sve potrebne dozvole i znanja vrše analize testiranih uzoraka.

“Ja uporno govorim od početka pojave žarišta u Tešnju – mi trebamo početi živjeti sa koronom, ne hermetički se zatvoriti kako smo bili zatvoreni u martu i aprilu, nego početi živjeti sa pacijentima koji će nam dolaziti svakodnevno, a koji su mozda zaraženi koronom”, rekao je Amir Dujsić, v.d. direktora Doma zdravlja Tešanj.

Šezdesetak kilometara dalje – Modriča. Više od četrdeset zaraženih, klaster iz fabrike. Jasno je da je oprez izostao.

“Mi kontinuirano radimo na prikupljano informacija svih prvih kontakata tih lica i očekujemo i u narednom periodu da će biti još neki slučaj, ali nadamo se da ćemo sve staviti pod kontrolu, da ne bude, da kažem opasno, da ne koristim druge riječi”, naveo je Darko Stefanović, direktor Doma zdravlja.

I za Modriču obećžano još testova, od nadležnih institucija RS. Osim testova, insistirat će se na dezinfekciji i pridržavanju mjera fizičke distance.

“I to je jedina nam šansa. I to je šansa svih nas koji živimo u ovim prostorima Bosne i Hercegovine, s obzirom da nismo tako veliki, a bogami ni bogati”, naveo je Mladen Krekić, načelnik Modriče.

Osim što nismo veliki ni bogati, čini se da nismo ni uspostavili efikasan sistem nakon dva mjeseca pandemije. Testova uvijek treba više, stvarna slika otvara pitanje poštivanja mjera zaštite od virusa na radu, a i neusklađenosti između entitetskih odluka donošenja i ukidanja mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad