Još jedna presuda u korist Bosne i Hercegovine u vezi knjiženja vojne imovine

Vijesti 09. jun 202011:19 > 11:24
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i okružnog suda u Trebinju vezano za uknjižbu vojne imovine – Skladište Filipovići u Trebinju.

Tako je odlukom Ustavnog suda BiH broj AP 2004/18 od 20. maja 2020. godine, usvojena je apelacija koju je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju, vezano za uknjižbu vojne imovine – Skladište Filipovići u Trebinju.

Ustavni sud zaključuje da je prekrešeno pravo na pravično suđenje kada je redovni sud arbitrarno tumačio relevantne odredbe zakona i pravilnika i kada je zaključio da apelantica nije ispunila zakonski osnov za upis promjene prava u katastarskom operatu. Također, prekršeno je pravo apelantice na ravnopravnost stranaka pred sudom kada apelantica nije imala jednak procesno pravni tretman sa umješačem u postupku budući da kao suprotna strana nije bila obaviještena o njegovom učešću i dostavljenim odgovorom na tužbu.

Presudom je ukinuta Presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018. godine, te je predmet vraćen Okružnom sudu u Trebinju, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Knjiženje perspektivne vojne imovine već skoro deset godina je tema u domaćoj javnosti, ali i pored davno postignutog konsenzusa o principima u vezi s vojnom i ostalom državnom imovinom, ovaj process daleko je od završenog.

Ustavni sud BiH proteklih godina donio je nekoliko odluka u vezi sa knjiženjem vojne imovine, a te odluke u pravilu su izazivale oštre reakcije zvaničnika iz Republike Srpske, koji su ranije pristali na dogovorene principe o knjiženju vojne imovine. Slično se desilo i nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH u vezi s uknjižbom kasarne u Doboju, kojom je poništeno knjiženje ovog objekta na RS, što su zvaničnici iz ovog entiteta označili kao suprotno Dejtonu.

Tako je Ustavni sud BiH 27. maja ove godine, odlukom broj: AP 1634/18 usvojio apelaciju Pravobranilaštva BiH protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, preciznije kasarne u Doboju.

Kako je nakon donošenja odluke rečeno iz Pravobranilaštva BiH, “postupci pred navedenim sudovima su uslijedili nakon što je prethodno Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS odbila zahtjev za uknjižbu predmetne imovine u korist Bosne i Hercegovine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad