Za dva mjeseca otvaranje velikog gradilišta na Prvoj transverzali

Vijesti 09. jun 202016:47 > 16:53
Vlada KS

Otvaranje velikog gradilišta na Prvoj transverzali, planiranoj izgradnji izuzetno važne saobraćajnice za građane Sarajeva, najavljeno je za dva mjeseca.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve Kantona Selmir Kovač posjetili su danas lokaciju na kojoj su trenutno u toku radovi radovi na dionici te transverzale, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Nakon dužeg zastoja u realizaciji gradnje, Direkcija za puteve je prošle sedmice raspisala javni poziv za izbor izvođača radova.

“Ovim pozivom smo otvorili prostor da se u narednih 60 dana izabere i uvede u posao izvođač radova koji će početi raditi upravo na dionici koju danas obilazimo, od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begića, na dužini oko 800 metara”,  izjavio je premijer Nenadić.

Izrazio je nezadovoljstvo jer je puno vremena utrošeno na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici, u kojima je Kanton Sarajevo više od dvije godine bio talac nekoliko neriješenih slučajeva.

Trenutno se ubrzavaju procesi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a neki od njih će se rješavati i na sjednici Skupštine 26. juna 2020. godine.

Kantonalni premijer ističe da je upravo uvođenje izvođača na teren model koji će spriječiti bilo koga da onemogući izgradnju saobraćajnice od posebnog javnog interesa. Rješavanje imovinskih odnosa i gradnja saobraćajnice su procesi koji će se odvijati paralelno.

“Zadovoljni smo ovim što smo uradili za ove dvije sedmice od kada smo intenzivirali ove procese. Danas ćemo obići i dionicu na Šipu, gdje planiramo do kraja godine završiti započete građevinske radove te otvoriti i gradilište na tunelu prema Vogošći”, naglasio je premijer Nenadić.

Ministar Kalem je još jednom potcrtao opredjeljenje aktuelne Vlade da izgradnju Prve transverzale i Južne longitudinale tretira kao prioritete u radu.

“Nakon što izaberemo izvođača radova, planiramo brzim tempom nastaviti dalje radove, intenzivirati gradnju ne samo ovdje nego i na ostalim bitnim saobraćajnicama u KS. Dva mjeseca je rok do okončanja javnog poziva i tada ovdje očekujemo veliko gradilište”, poručio je ministar Kalem.

S proglašenjem izgradnje ove saobraćajnice projektom od javnog interesa stekli su se preduvjeti da se ozbiljno i konkretno krene s njenom izgradnjom. To je naglasio direktor Direkcije za puteve Kovač.

Vlada, premijer Nenadić i Operativni tim su se u protekla dva mjeseca intenzivno bavili ovim projektom koji nakon godina čekanja, za građane Sarajeva konačno postaje realnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad