Da li će bivši tužilac Božo Mihajlović morati vratiti državi više od 200.000 KM

Vijesti 09. jun 202017:58 > 17:59
N1

Suspendovani državni tužilac Božo Mihajlović prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi. Odbrana najavljuje žalbu jer, kako tvrde, mnogo propusta i nelogičnosti prethodili su današnjoj presudi Suda Bosne i Hercegovine.

Obavljajući poslove tužioca i rukovodioca posebnog Odjela za organizovani kriminal u Tužilaštvu BiH, Božo Mihajlović, svjesno je kršio odredbe Zakona o krivičnom postupku i propuštanjem nadzora nad daktilografikinjom, te je osuđen za nesavjestan rad u službi navodi se u prvostepenoj presudi Suda BiH.

“Sud je optuženog oglasio krivim i osudio na pet godina zatvora cijeneći da je kazna u navedenom vremenskom trajanju, srazmjerna težini počinjenog krivičnog djela i stepenu krivnje optuženog. Sud je usvojio imovinsko-pravni zahtjev oštećene države BiH i oštećenog obavezao da u korist budžeta BiH, nadoknadi novčane iznose taksativno navedene od tačke 1 do 10 presude. Odnosno njihovu vrijednost izraženu u konvertibilnim markama”, ističe Amela Huskić, sutkinja Suda BiH.

Navodi Tužilaštva BiH ukazuju da je od 2006. do 2015. godine, daktilografkinja prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM. Otuđivala je novac u različitim predmetima, u vrijednosti od 8,5 do 48 hiljada maraka, tvrdi sud. Mihajlovića obavezuje da vrati novac koji je naveden u svim tačkama prvostepene presude, te da nadoknadi troškove sudskog postupaka kada se utvrdi njihov tačan iznos.

“Sutkinja je obavezala Božu Mihajlovića da vrati novac. A nije utvrđeno ko je ukrao novac. Kada se utvrdi ko je ukrao novac o njega se mora uzeti protupravna imovinska korist. Mora po zakonu. Znači država će hajrovat duplo. Ono što je meni posebno iritirajuće je to da na očigled svih, pišete da je drugi potpisao, a taj svjedoči. To je po meni u najmanju ruku nelogično, a Božo Mihajlović o tome ništa ne zna”, kaže Vlado Adamović, advokat Bože Mihajlovića.

Iz Balkanske istraživačke mreže navode da nigdje u obrazloženju presude se na navodi da je Božo Mihajlović znao za otuđivanje novca. U toku postupka utvrđeno je da su Mihajlovićeve kolege u njegovo ime potpisivale određene odluke kojim se dozvoljava pristup tom novcu. Međutim postavlja se i pitanje zašto je predmet protiv daktilografkinje odvojen od predmeta Mihajlović.

“Tako da mi ovdje imamo situaciju da se sudilo za nesavjestan rad u službi, a postupak protiv osobe nad čijim rad navodno, da tako kažemo jer još je prvostepena presuda, nije vršio nadzor je još uvijek nevina i protiv nje nije podignuta optužnica”, podsjeća Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Istraga u Kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu protiv daktilografkinje još traje. Odbrana prvostepeno osuđenog tužioca ističe, da nakon razdvajanja predmeta nije utvrđeno ko je otuđio novac za što se prvobitno teretio Mihajlović. Na ovu presudu slijedi žalba odbrane, ali svakako se čeka ishod istrage protiv daktilografkinje koja bi evenetulano moglo da utiče i na konačnu presudu u ovom slučaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad