Šta Parlament BiH traži od Vijeća ministara i Ministarstva pravde

Vijesti 10. jun 202011:38 > 11:42
N1

N1 je u posjedu dokumenta u vezi sa tim šta Parlament Bosne i Hercegovine traži od Vijeća minstara BiH i Ministarstva pravde BiH da provedu kada je riječ o VSTV-u i pravosuđu.

Kako je navedeno u dokumentu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da, na osnovu analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini (tzv. Pribeovog izvještaja”, izrade i dostave Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava u BiH od 5. 12.2019.

Istaknuto je i da se zahtijeva od Tužilaštva BiH da u što skorijem vremenu dostavi detaljnu statistiku porocesuiranja predmeta ratnih zločina koji su od Haškog tribunala označeni kao predmeti A kategorije.

Također, kako se navodi, skreće se pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija, i to konkretno predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a vode računa o nacionalnoj strukturi, konkretnije, zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH.

Cijeli dokument prilažemo u nastavku:

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad