I Vlada FBiH reagovala nakon izvještaja finansijske policije o Aluminiju

Vijesti 10. jun 202013:34 > 13:38
Vlada FBiH

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o izvještaju Finansijske policije FBiH o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijske kontrole finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar za period od 1.1.2014. do 10.7.2019. godine.

Vlada je danas zadužila Finansijsku policiju da ovaj izvještaj proslijedi nadležnom tužilaštvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH je zadužen da izvještaj Finansijske policije dostavi Federalnom pravobranilaštvu s ciljem poduzimanja aktivnosti za zaštitu imovine i imovinskih interesa Federacije BiH.

Finansijska policija podnijela je Tužilaštvu HNK najmanje deset izveštaja o poslovanju Aluminija u posljednjih petnaest godina. No nijedan nije rezultirao sudskim epilogom. Da li će sa posljednjim izvještajem biti drugačije. U njemu se navodi kako za nagomilani dug od blizu 400 miliona maraka nije odgovorna iskjlučivo cijena električne energije, što su tvrdili Uprava i Nadzorni odbor, već poslovanje mimo ekonomske logike.

Ovo nije prvi izvještaj Finansijske policije. Bilo ih je najmanje deset. U odgovoru na delegatsko pitanje u februaru ove godine na to je podsjetila upravo Finansijska policija. U razdoblju od 2011. do 2013. godine podnesno je čak devet izvještaja u kojima su utvrđene nezakonitosti.

Podsjetimo na neke: od prodaje lučkog mobilnog utovarivača, stjecanja dionica iz osnova neisplaćenih plaća, štetne prodaje nekretnina i postrojenja glinice, neutemljene isplate dnevnica, davanja i povrata sumnjivih pozajmica. Šteta za Aluminij veća od 45 miliona maraka. Protiv 48 osoba podneseni su izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima. No gotovo svi izvještaji su odbačeni. Barem se tako navodi u odgovoru kojeg je dobio Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Podsjetimo da je prošle sedmice objavljen novi izvještaj Finansijske policije rađen po nalogu Tužilaštva, a koji obuhvaća posljednje godine rada Aluminija. Iz Tužilaštva su potvrdili da je dokument zaprimljen i da nije jedini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad