Spisak problema sarajevskog zdravstvenog sistema

Vijesti 10. jun 202018:15 > 19:09
N1

Brojni su problemi zdravstvenog sektora u Kantonu Sarajevo. I oni traju godinama. Odlazak kadra iz Bosne I Hercegovine, način zapošljavanja, reforma zdravstvenog sistema. Ovo su samo neki od problema sa kojima se suočavaju medicinski radnici.

Najviše trpe građani, čije nezadovoljstvo raste. Duge liste čekanja, nejasan put pacijenta, vrh su ledenog brijega sa kojima se pacijenti suočavaju.

Na hiljade zdravstvenih radnika do sada je napustilo BiH. Priča koju je nakratko zaustavila pandemija korona virusa ponovo je aktualizirana u najmnogoljudnijoj općini u glavnom gradu. Više od stotinu pacijenata dnevno pregledaju ljekari čiji broj se smanjuje iz dana u dan.

”Nije jednostavno kada u jednom danu pregledate 50 ljudi, a da ne kažem da nekada to bude i više od 100. Ja lično poslije 30 pacijenta moram pogledati ličnu kartu da vidim kako se ja zovem”, kazao je dr. Abel Baltić, direktor Doma zdravlja Novi Grad.

‘Nigdje osim u Sarajevu domovima zdravlja ne upravlja Kanton. U Tuzli je Dom zdravlja Tuzla, u Zenici – Zenica. Općine dakle vrše tu funkciju upravljanja I to rade mnogo efikasnije nego što to rade kantoni . Zato smatramo da je hitno promijeniti zakon”, naglasio je Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad.

Sa problemom funkcionisanja tek će se sistemski i proceduralno suočiti novimenovani vršilac dužnosti direktora Opće bolnice Abdulah Nakaš Ismet Gavrankapetanović. Kad je riječ o njegovom imenovanju bili su složni i politički neistomišljenici.

”Izbor na mjesto vršioca dužnosti je satisfakcija za višedecenijsko iskustvo, ali i dodatna doza odgovornosti.Pacijent je na prvom mjestu”, poručio je profesor dr. Ismet Gavrankapetanović.

Mi smo organizirali sjednicu Upravnog odbora gdje je poštovani dr. Ismet Gavrankapetanović izabran za v.d.direktora na šest mjeseci. Zanimljivo iako su članovi iz različitih stranaka svi su glasali za imenovanje”, potcrtao je predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš Sead Željo 

Ključno pitanje u svemu – saradnja između glavnih bolničkih ustanova u Kantonu. Nerijetko pod lupom javnosti zbog brojnih primjera gdje su uočene manjkavosti zdravstvenog sistema

Ovaj administrativno-tehnički dio koji je napravljen besmislen, a praktičan je razlog zbog kojeg moramo sarađivati, on se tiče zdravlja i njege bolesnika. Moguće invalidiziranje pacijenta kroz vaš rad, mogući smrti slučajevi za koje možete biti krivi, za koje možete biti okrivljeni, vi morate sarađivati da budemo jedni uz druge, da na najbolji način pomognemo bolesnom”, dodao je Gavrankapetanović.

Ne bih komentarisala saradnju određenih zdravstvenih ustanova, mislim da bi sve zdravstvene ustanove trebale dobro da sarađuju , bolje možda nego što trenutno sarađuju, ali da bi zdravstvene ustanove počele dobro da sarađuju bilo bi potrebno da svi počnu da rade svoj posao, da svi preuzmu svoj stepen odgovornosti, da rade posao za koji su registrovani”, rekla je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović 

Nejasan kocept uspostavljanja zdravstvene zaštite od resornog ministarsta je, između ostalog, jedan od razloga zbog kojeg se nije odlučio ponovo kandidirati za prvog čovjeka Opće bolnice doktor Zlatko Kravić

”Ja sam konceptualno Opću bolnicu postavio da bude sekundarnog karaktera. Znači koja će raditi sekundarni nivo zdravstvene zaštite za sve pacijente, koja će unarpiedjiti sekundarni nivo zdravstvene zaštite, ovako kada opća bolnica postane urgentni centar za cijeli Kanton svih sedam dana. Taj koncept će doći u pitanje”, rekao je Zlatko Kravić, aktuelni direktor Opće bolnice

Kao osnovne probleme profesorica Izetbegović izdvaja nedostatak prave, duboke reforme zdravstvenog sistema kao i veliki problem strateškog zapošljavanja i zanavljanja kadra.

”U cijelom zdravstvenom sistemu, to je već općepoznato, ljudi su se zapošljavali preko veze, bez konkursa, nereferentni. Jednostavno niste mogli da uspostavite pravi sistem. Specijalizacije su se dobivale prema simpatijama i poznanstvima”, poručila je Izetbegović.

Mišljenje smo zatražili i od resornog ministra Rusmira Mesihovića koji nije želio govoriti. Željni da kažu svoj stav su građani – pacijenti krajnji korisnici zdravstvenih usluga. U jednom su svi saglasni: kvalitetnog kadra uvijek treba, novca ima dovoljno za zapošljavanje I to transparentno, bez veza i korupcije koja je jedan od osnovnih razloga iseljavanja bh. stanovništva .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad