Lovrinović: SDA je glavni krivac što parlamentarna većina ne funkioniše

Vijesti 10. jun 202018:47 > 18:53
N1

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je danas da parlamentarna većina u BiH funkcioniše od tačke do tačke i da je glavni krivac za takvo stanje SDA.

Komentarišući glasanje protiv smjene ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenika ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Staše Košarca i Siniše Ilića, Lovrinović je rekao da su glasali protiv smjena jer smatraju da je to stav parlamentarne većine.

“Neke druge stranke sve češće ne poštuju stav parlamentarne većine. To je prije svega SDA”, rekao je Lovrinović novinarima i dodao da je veoma simptomatično glasanje poslanika SDA koji su bili uzdržani.

On je konstatovao da parlamentarna većina funkcioniše od tačke do tačke.

“Inicijative koje pokreću opozicione stranke su legitimne, ali ako funkcioniše parlamentarna većina sigurno bi efikasniji rad bio i parlamenta i Savjeta ministara i svih tijela”, rekao je on.

Lovrinović je ukazao da je tako ponašanje neprihvatljivo, da parlamentarna većina matematički postoji, ali da programska većina za uslove BiH može biti samo iluzija.

“Trebalo bi da bude fer odnos u parlamentarnoj većini koja je na početku mandata ušla u dogovor o formiranju Savjeta ministara da tako i završi”, rekao je Lovrinović i dodao da ne zna da li će se tako završiti ovaj mandat.

Govoreći o inicijativama za izmjene Ustava BiH, on je ocijenio da je neozbiljno i iscrpljujuće ulaziti “sa ulice” u ustavne promjene, bez ikakvog dogovora.

“To je čista manipulacija i populizam. Ustav je najvažniji dokument i ne može se pitanje Ustava BiH rješavati svaki dan. Imamo svaki dan nekakve prijedloge izmjena Ustava, a do sada je samo jedna napravljena u 25 godina, a nekima je to očito igra”, rekao je Lovrinović.

Osvrćući se na tvrdnje koje je iznio lider SDA Bakir Izetbegović da koalicija postoji, Lovrinović je rekao da bi bilo dobro da je rekao ko je čini i da poštuje ono što je rekao.

“Ja to u parlamentu u zadnjim zasjedanjima uopšte ne osjećam. Mi sa SDA nemamo dodirnih tačaka da smo parlamentarna većina jer se ne dogovaramo niti pokušavamo da riješimo neka pitanja”, rekao je Lovrinović.

On je naveo da se sa HDZ-om i SNSD-om ne može formirati parlamentarna većina, te da se “stalno proizvode neuralgične situacije”.

“Najviše ih proizvodi SDA. SDA je zajedno sa opozicijom izabrala Centralnu izbornu komisiju koja je protivzakonito izabrana, a od nas i SNSD traže da obezbijedimo sredstva da provedu izbore”, naglasio je Lovrinović.

On je dodao da takvo ponašanje nije dobro i da SDA treba da razmisli o tome šta radi.

“Kolege iz SDA znaju da određeni zakoni koje podrže, neće proći u Domu naroda. Da li je to podvala”, upitao je Lovrinović i dodao da je to već postala praksa ponašanja SDA.

Lovrinović je istakao da se negdje mora podvući crta i da SDA ne može da kalkuliše, već da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad