Knežević: Ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske

Vijesti 12. jun 202008:08 > 08:10
N1

Posljednje dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vojnim objektima u Foči i Doboju ne znače automatsko uknjižavanje tih vojnih lokacija na BiH, rekao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, u intervju za RTRS.

– U konkretnom slučaju ne mogu govoriti kako smo glasali, jer je to zabranjeno. Konkretno radi se o procesnim razlozima, dakle ovdje se nije odlučlivalo o meritumu, da li može, treba ili ne može i ne treba nešto da se knjiži nego se radilo o klasičnom upravnom postupku. Dakle, ne radi se ni o kakvom nalogu da se nešto knjiži sutra ujutro, ili ne knjiži nego je vraćeno na ponovno odlučivanje – pojasnio je u Pečatu Knežević, da li će nakon ovih odluka Ustavnog suda BiH, lokacije – Filipovići kod Foče i kasarna u Doboju kao i ostalih 20 koliko prema odluci Predsjedništva ima vojnih lokacija na teritoriji Republike Srpske biti uknjižene na BiH.

On je i slikovito pojasnio da uknjižena imovina na BiH niti u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske.

“Dakle ne postoji mogućnost da smanji teritorija Republike Srpske. Primjer je zgrada UIO BiH koja se nalazi u Banjaluci i njeno je vlasništvo, pa nije smanjena teritorija Banjaluke i Srpske”, pojasnio je on.

Knežević se dotakao i budućnosti Ustavnog suda, odnosno stranaca u njemu.

“Ja vidim budućnost Ustavnog suda onako kako kaže Ustav i Parlamentarna skupština BiH . Ako promjene, a Ustav BiH dopušta promjenu stranih kolega, onda je to budućnost Ustavnog suda. Ako ne promjene, ostaje onako kako jeste”, naglasio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad