Nove brige roditelja zbog korona virusa: Da li upisati dijete u vrtić

Vijesti 12. jun 202016:50 > 19:03
Podijeli:
Izvor: N1

Slučaj zatvorenog vrtića u Tuzli uznemirio je epidemiologe i uposlene u vrtićima. Pozivaju na pojačan oprez. Sve preporučene mjere provode, ali i podsjećaju na važnu ulogu roditelja u ovom trenutku.

Aša i Karim su na raspustu. Vrijeme provode u šetnji sa ocem i mlađim bratom Zafarom. Barem na kratko, niko ne razmišlja o školi i obavezama. Nova briga je da li i gdje upisati najmlađe dijete u vrtić.

“Mogu reći da smo zabrinuti što se tiče situacije, razmislit ćemo hoće li ići u vrtić. Zavisit će od zdravstvene situacije, zavisit će od toga hoće li se djeca razboljevati u vrtiću jer se svako boji za zdravlje svoje djece”, rekao je Samed Talović. 

Ni uposleni u vrtićima ne kriju da im je povratak na posao bio izazov. Svi odgajatelji su testirani prije samog početka rada. Nije bilo pozitivnih. Higijensko-epidemiološke mjere redovna su programska orijentacija u vrtićima. Oprez je stalan, sada i pojačan…

“Roditeljima savjetujemo da djecu dovedu do ulaza, tu ih čeka dezo-barijera koja je napunjena dezinfekcionim sredstvom, predaje dijete matičnom odgajatelju, djetetu se mjeri temperatura, upisuje u obrazac, prati simptomi, djeci se peru ruke, dezinfikuju dodatno. Prije dolaska djece odgajatelji provjetre prostor, dezinfikuju igračke, i mislim da je to za sada pravilan način”, ističe Azra Baščelija iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS.

Slučaj zatvorenog vrtića u Tuzli zabrinuo je epideomiologe. Respiratorna infekcija je najlakše prenosiva infekcija. Uglavnom su djeca kliconoše sa blagom kliničkom slikom. No simptomi mogu biti i teški.

“Ne mozete vi pustiti 30 djece koja su bezazlena, grlit će se, ljubiti, prenijeti virus na tete, roditelje, oni na nane i dede, i to je krug u koji mi upadamo. Preporuka je da djeca ne dovode u kontakt sa starijim osobama, da se djeca posebno, da su u posebnim grupama, da tete vode računa o tome”, kaže epidemiologinja Aida Pitić. 

Mjera sigurnog boravka djece u vrtićima pridržavaju se i predškolske ustanove u RS. No, sada su suočeni sa jednim novim problemom. Sa oživljavanjem privrede, broj djece i roditelja koja imaju potrebu za vrtićem je mnogo veći od preporučenih kapaciteta.

“Jedan od dokaza da djeca mogu pohađati vrtić je potvrda o zaposlenju. Tu potvrdu može donijeti 95 ili 100% roditelja. A mi možemo da primimo 50%. Imate sredine gdje imate jedan objekat, 100 procentno roditelji ispunjavaju, a oni mogu da pripe 15 djece u grupi”, navodi Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Jasno im je da popuštanje mjera donosi rizik, no pitaju se do kada će ove mjere trajati. Pritisak roditelja je velik, a objašnjenja ponestaje. Do sada je kažu poštivanje mjera donijelo rezultate. Spremni su na nove uslove rada, no bez pomoći i odgovornosti cjelokupne zajednice, roditelja prije svega, kažu biće teško.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad