Uloga Vučića u regionalnim odnosima: Od oduševljenja do animoziteta

Vijesti 14. jun 202018:42 > 18:45
TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Predizborno vrijeme u cijeloj regiji, osjeti se naročito u Bosni i Hercegovini. Andrej Plenković nedavno je boravio u Mostaru, uz poruku kako je Zagrebu od presudne važnosti ravnopravnost Hrvata u našoj zemlji. Osim parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, uskoro će i srbijanski, pa je i javnost u BiH podijeljena oko uloge Aleksandra Vučića u regionalnim odnosima. Od oduševljenja, do osjetnog animoziteta.

Neprestano je u izbornoj kampanji. Kontroliše većinu medija. Nema jake političke protivnike. Aleksandar Vučić je sasvim izvjesno izborni pobjednik. U njegovoj politici ništa se neće promijeniti. U fokusu i dalje sukob s Crnom Gorom i američki pritisak koji se tiče dogovora o Kosovu. Stava je srbijanski političar Žarko Korać. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Vučić ništa neće promijeniti u svojoj politici – ostaje bezrezervna podrška Dodiku.

“Dodik ima direktnu podršku Rusije i to je za vas po mom mišljenju veći problem nego podrška Vučića, jer Vučić ipak je relativno nemoćan političar i ekonomski i vojno kako god hoćete i kao što znate Dodik je više puta posjetio Rusiju, sumnjam da u Evropi postoji političar koji je toliko puta bio direktno s Putinom nego Dodik, pazite predsjednik jednog entieta, i ne zaboravite Dodik je išao uoči lokalnih izbora, znači Rusija ga podržava čak na lokalnim izborima i o tome vodi računa, jer ona strateški želi da blokira BiH u NATO integracijama a ja bih rekao bez obzira što ona kaže da to nije tačno mislim da Rusija ne želi ni neki put BiH u EU strukture”, kazao je Žarko Korać, srbijanski političar.

PROČITAJTE JOŠ

Akademik Slavo Kukić smatra pak da velikosrpski projekat – nije nestao. Dokaz je sve ono što se događa u srbijanskom okruženju. S Crnom Gorom, s Kosovom, pa i u Bosni i Hercegovini. Dokaz je i sve što govori Milorad Dodik – da Bosnu i Hercegovinu ne treba priznavati kao državu, da treba blokirati rad njenih državnih institucija, čak i sportske saveze treba ignorisati. Svako malo govoriti da je Bosna i Hercegovina nemoguća. Dok je Aleksandar Vučić na vlasti – ništa se u pogledu navedenog neće promijeniti, smatra akademik Kukić.

“Aleksandar Vučić se nije u suštini promijenio uopće od prve polovice devedesetih godina, promjena je tek u toliko što je on biološki zreliji pa je mudriji u realizaciji svojih ideoloških postulata. I stoga danas od njega ne možete čuti kao što ste mogli slušati poruke sa sarajevskih brda, nego možete čuti poruke kako on poštuje BiH, njezin suverenitet, a kako voli RS i kako te veze neće nikada kidati, a ustvari svakodnevno motivira Milorada Dodika da nastavi sa destabiliziranjem BiH kao države i kao društva. To drugim riječima znači da zapravo sve dok je Aleksandar Vučić dominantan u Srbiji nema promjene u smislu stabilizacije regije kao prostora, niti se mogu očekivati dobrosusjedski odnosi koji bi značili i spremnost na pomoć”, rekao je Kukić.

A da Vučić ostaje politička ličnost broj jedan i nakon izbora, svjesna je i većina srbijanske javnosti.

“21. nema izbora, ne postoji mogućnost, neka bude da je to lični stav, ali da bi ljudi uopšte bili u situaciji da biraju zaista moraju da postoje elementarni uslovi za tako nešto. Ovdje čak nema ni onog famoznog glasanja, ovdje je jedan politički inženjering Aleksandra Vučića, koji će po mom nekom potpuno laičkom sudu u petak, dva dana pred izbore, odrediti ko prolazi cenzus, ko ne prolazi cenzus, ko se kako ponašao on će to na neki način sankcionisati u pozitivnom ili negativnom smislu”, izjavio je Branislav Grubački, osnivač UG Novi optimizam.

Bosna i Hercegovina neće imati istinskog prijatelja u Srbiji dok tamošnje liberalne snage ne poraze aktuelni režim, smatra profesor Adil Kulenović.

“Aleksandar Vučić i režim koji ga podržava ključni su generatori krize i nestabilnosti na Zapadnom Balkanu a posebno prema BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu. Dupli aršini u dominantnoj politici Vučića su njegova osnovna karakteeristika, podmuklo nuđenje razvijanja dobrih odnosa naroda na Balkanu, Bošnjaka npr. prikriva surovu činjenicu i cilj urušavanje postojeće arhitekture suverenih država”, rekao je predsjednik Asocijacije Krug 99.

Milorad Dodik je u više navrata je kazao kako je Vučić uvijek do sada davao korektne izjave o BiH, ističući opredjeljenost Srbije u poštovanju Daytonskom mirovnog sporazuma. Jedno je sigurno – Dodik očigledno ne mora brinuti o tome da će izgubiti Vučićevu podršku. Srbija značajno i finansijski učestvuje unutar granica Bosne i Hercegovine, no iskjučivo na teritoriji entiteta Republika Srpska. Tako su nedavno baš u Srebrenici osvanuli plakati podrške prvom čovjeku Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad