Gdje je 736.906 KM koje su Zavodi nenamjenski potrošili?

Vijesti 14. jun 202019:22 > 21:09
Podijeli:
Izvor: Fena

Nepravilnosti pri trošenju budžetskog novca kod pojedinih Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidinih osoba utvrdili su federalni revizori. Ministarstvo traži od Zavoda povrat blizu 740 hiljada KM. Federalni revizori su uočili da planiranje i specifikacija građevinskih radova nije u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, usljed čega je dolazilo do ponavljanja istih radova.

736 hiljada maraka potrošeno je nenamjenski utvrdila Komisija za kontrolu realizacije ulaganja u ustanove socijalne zaštite u FBiH.

“Od čega Zavod Drin iznos 357.564 KM i Zavod Pazarić 360.523 KM. Ministarstvo do izrade ovog izvještaja nije prezentiralo dokaze o poduzetim aktivnostima po preporukama Komisije na povratu nenamjenski i neopravdano utrošenih sredstava”, saopšteno je iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Određene investicije nisu imale zakonom propisane dozvole, a vještak građevinske struke izvršio je procjenu ugovorenih i izvedenih radova, čime su osporeni određeni radovi.
Direktor Zavoda Drin ocijenio je izvještaj nejasnim, rekavši da se iznos novca 357 hiljada još uvijek nalazi na računu Zavoda i da će uskoro biti vraćen. Objašnjava da ga nisu mogli potrošiti zbog imovinsko-pravnih poslova na jednom objektu, te da im ministarstvo nije dovolillo prenamjenu sredstava. Dodaju da ih nikada nije posjetio vještak građevinske struke.

“O svemu što je rađeno proteklog perioda u Zavodu Drin postoji određena valjanja dokumentacija. (Stolarija, mokri čvorovi?) Aposlutno sve”, rekao je Adis Ramić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica.

Iako smo tražili razgovor i više pojašnjenja, ministar Vesko Drljača za N1 kratko pismeno odgovara.

“Imajući u vidu da je Komisija za kontrolu realizacije ulaganja u ustanove scoijalne zaštite tokom provođenja svojih aktivnosti utvrdila obavezu povrata navedenih sredstava, Ministarstvo je poduzelo sve neophodne radnje na realiziranju obaveze povrata istih”, poruka je ministra rada i socijalne politike FBiH.

PROČITAJTE JOŠ

360 hiljada moraće vratiti i Zavod Pazarić, ali nema odgovora gdje je potrošen novac. I opet su krivi mediji. Bivši predsjednik Upravnog odbora ovog zavoda smatra da su utvrđene nepravilnosti od nadležnih institucija rezultat medijskih pritisaka.

“Moraćete pitati Komisiju Ministarstva. Koja po meni nije stručno uradila svoj posao. Nego je to nakon medijske galame i pritiska donešen akt, samo da se neko zaštiti od toga što eventulano nije radio svoju ulogu ranije”, kazao je Dobrica Jonjić, bivši predsjednik UO Zavoda Pazarić (2009. – 2018.)

Jonjića je naslijedila Janja Milenković, koja tvrdi da su sumnjive radnje na objektima u Pazariću bile vidljive golim okom. Tražili su odgovore na pitanja kako je moguće da nema nikakve dokumentacije za poslove u Zavodu koje je vršila kompanija iz Hadžića. Janjić prepričava da je tada dobila odgovor od predstavnika kompanije, da su se građevinski zahvati dogovorali usmeno.

“Tražili smo odgovor od njega, odnosno od v.d. direktorice da traži da on preda dokumentaciju (Je li ikada predao?) Nije nikada, jer mi nismo vidjeli nikakv projekt. Rekli smo onda ok, ako projekta nema kod Ćerimagića odnosno u Zavodu, mi smo zatražili od Ministarstva koje je dalo novac za finansiranje da nam dostave projekt. Nije ga bilo ni u Ministarstvu nisu nam ga dostavili”, rekla je Janja Milenković, bivša predsjednica UO Zavoda Pazarić.

Isto smo tražili i od bivšeg direktora Jasmina Ćerimagića, koji tvrdi da dokumenti moraju biti u Zavodu i Ministarstvu, tamo gdje ih ni Upravni odbor nije našao.

“Dvije godine nemam nikakav dodir sa Zavodom ili Ministarstvom. Izjave nisam davao ni ranije, niko nije sakupio rasuto perje. Previše tendencioznih izjava, nestručnih i pravno neutemeljenih”, izjavio je Jasmin Ćerimagić, bivši direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Već dvije godine nije formirana zajednička Komisiju za reviziju, pa tako Federalni Parlament nije razmatrao revizorske izvještaje. Ured za reviziju dužan je dostaviti negativno ocijenjenje izvještaje nadležnim Tužilaštvima.

“Tužilaštvo ima nepresušan izvor svoga rada ako želi to da procesuira”, porukam je Mire Grgić, predsjednice Odbora za rad i socijalnu zaštitu PD FBiH.

Nenamjensko trošenje utvrdili revizori, rukovodioci Zavoda odgovaraju da nema ništa sporno, konačnu riječ trebala bi dati nadležne pravosudne institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad