Nema dogovora o rebalansu budžeta RS, Bošnjaci ostali pri vetu

Vijesti 15. jun 202015:32 > 15:36
Fena

Na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) danas nije postignut dogovor o rebalansu budžeta RS-a, na koji je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

O ovom pitanju konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Predmet usaglašavanja bilo je i veto bošnjačkog kluba na nekoliko uredbi usvojenih u Narodnoj skupštini RS u vrijeme vanrednog stanja u tom bh. entitetu, kao i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ni o ovom pitanju nije bilo dogovora na Zajedničkoj komisiji Narodna skupštine i Vijeća naroda.

Ta pitanja nisu usaglašena 10. juna na Vijeću naroda RS.

Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

Za Bošnjake u Vijeću naroda RS ove odluke su sporne jer se njima, kako smatraju, pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

Njihov stav nije podržan od drugih klubova u Vijeću naroda RS, ni na Zajedničkoj komisiji.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je ranije za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja, organizacije civilnih žrtava rata te za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad